Kosovo kommer inte införa samkönade partnerskap. Arkivbild.
Kosovo kommer inte införa samkönade partnerskap. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Kosovo-nej till samkönade partnerskap

ANNONS

Efter en lång och delvis het debatt har Kosovos parlament röstat nej till att tillåta samkönade registrerade partnerskap.

Bara 28 av kammarens 120 ledamöter röstade för förslaget som premiärminister Albin Kurtis regering hade lagt fram, och även flera ledande personer i det styrande partiet Vetëvendosje (Självbestämmande) röstade nej.

– Den enda acceptabla sortens äktenskap är mellan personer av olika kön, säger en av partiets ledamöter, Labinote Demi-Murtezi.

– Alla förbindelser utanför den kombinationen måste anses vara moraliskt degenererat.

EU har tidigare försökt förmå Kosovo att anta förslaget.

– Ett misslyckande att anta det medborgarrättsliga lagförslaget kommer att få allvarliga negativa följder för Kosovos invånare och företag och påverka landets ekonomiska utveckling, varnade EU:s representant i huvudstaden Pristina tidigare i mars.

ANNONS

Kosovo har inte ansökt om medlemskap i EU, men är officiellt klassat som en "potentiell kandidat".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS