Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak anländer till domstolen i Kuala Lumpur.

Korruptionsanklagad exledare i rätten

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak har nu formellt anklagats i domstol för inblandning i en stor korruptionshärva i landet.

Najib anklagas för tre fall av trolöshet och för maktmissbruk. Var och en av punkterna kan ge upp till 20 år i fängelse. Han har förklarat sig icke skyldig till samtliga anklagelser och släpptes efter förhandlingarna mot borgen på motsvarande 2,2 miljoner svenska kronor.

Den tidigare premiärministern greps på tisdagen i sitt hem av agenter från antikorruptionsmyndigheten. När han anlände till domstolen på onsdagsmorgonen lokal tid tillsammans med ett 20-tal poliser möttes han av mängder av journalister.

"Test från Allah"

Samtidigt ropade anhängare "Frihet för Najib", som är den första tidigare premiärministern i landet som hamnat i rätten.

- Vi ber för att Datuk Seri Najib får en rättvis rättegång. Det är ett test från Allah, säger hans svärdotter Nur Sharmila Shaheen, syftande på en hederstitel för Najib.

Enligt Malaysias statliga nyhetsbyrå Bernama väntas han anklagas för fler än tio brott.

Misstankarna handlar om korruptionsskandalen i den statliga investeringsfonden 1MDB, som Najib grundat och där motsvarande 40 miljarder kronor har försvunnit från ett dotterbolag. Över 90 miljoner kronor uppges ha hamnat hos Najib Razak.

Förlorade valet

Det sammanlagda värdet av saker som har beslagtagits från sex fastigheter som har koppling till Najib Razak är runt två miljarder kronor. Bland annat beslagtogs 12 000 smycken och 567 handväskor.

Najib förlorade valet i maj. Korruptionsanklagelserna tros ha påverkat valutgången.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel summa som tros ha hamnat hos Najib Razak.