Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Korruptionsåtal planeras mot Netanyahu

Israels riksåklagare Avichai Mandelblit förbereder åtal mot premiärminister Benjamin Netanyahu för tre fall av misstänkt korruption. Netanyahu förnekar misstankarna och kallar utredningen för en politiskt motiverad "häxjakt".

ANNONS
|

Beskedet kommer vid en olycklig tidpunkt för Netanyahu eftersom det tros skapa problem för honom inför valet den 9 april.

Det eventuella åtalet mot honom omfattar misstankar om mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Men om premiärministern ställs till svars beror på utfallet av en utfrågning av Netanyahu vilken troligen sker efter valet. Netanyahu har då möjlighet att försöka övertyga riksåklagaren att inte väcka åtal.

Netanyahus högerparti Likud beskriver rapporterna om ett eventuellt åtal som politisk förföljelse. Och Netanyahu själv, som kandiderar för en fjärde mandatperiod, förnekar bestämt alla anklagelser om brott.

ANNONS

- Hela det här korthuset kommer att kollapsa, sade han i ett tv-sänt uttalande.

Under den utdragna utredningen har han anklagats för att ha tagit emot gåvor från affärsmän och för att ha idkat byteshandel och erbjudit fördelar till tidningen Yediot Aharonot i syfte att få bättre och mer positiv publicitet.

TT-Reuters

ANNONS