Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I helgen väljer Sydafrikas regeringsparti ANC ny partiledare – som sannolikt blir landets nästa president efter den korruptionsanklagade Jacob Zuma. På bilderna visar Zumaanhängare i Kapstaden sitt stöd för presidenten sedan han klarat en misstroendeomröstning i augusti i år. Under Zumas tid vid makten har stödet för ANC försvagats.

Korruptionen spökar i Sydafrikas ödesval

Om några dagar ska Sydafrikas regeringsparti ANC välja en ny ledare efter den korruptionsanfrätte Jacob Zuma. Två toppkandidater slåss om posten som med största sannolikhet leder till presidentämbetet nästa år. Utgången är långt ifrån given.

- För den som bor på landsbygden är 50 000 rand väldigt mycket pengar. Man kan köpa sig ett hus för de pengarna. Det är klart att det är frestande, säger professor William Gumede, statsvetare och ANC-expert, när han tar emot TT i ett sommarvarmt Johannesburg.

Ryktet om 50 000 rand (drygt 30 000 kronor) dyker ständigt upp dessa dagar i Sydafrika inför den stundande ANC-kongressen. Bland andra sydafrikanska Sunday Times har rapporterat att det är vad en delegats röst uppges kosta för att ge sitt stöd åt den ena eller andra sidan inom det djupt splittrade partiet. Uppgifterna om röstköp förekommer på båda sidor.

Skyddar exfrun Zuma?

Enligt Gumede står ANC nu inför sitt viktigaste val sedan 1994, då apartheidregimen röstades bort.

Ledarvalet, som sannolikt inleds på söndag, står mellan den tidigare ordföranden för Afrikanska unionen (AU) Nkosazana Dlamini-Zuma, 68, och landets nuvarande vicepresident Cyril Ramaphosa, 65. Det finns ytterligare ett antal kandidater, men de bedöms chanslösa.

Dlamini-Zuma har haft flera ministerposter i sydafrikanska regeringar och hon är – vilket är viktigt i sammanhanget – exfru till nuvarande president Jacob Zuma. Paret har fyra barn och om Dlamini-Zuma väljs kan hon på sikt få makt över eventuella korruptionsåtal mot sin förre make, som öppet stöder hennes kandidatur. Med jämna mellanrum tvingas Dlamini-Zuma tillbakavisa misstankar om att relationen skulle påverka henne i ett eventuellt framtida jobb som ANC-ledare och president.

Ramaphosa stormrik

Den andra kandidaten, Ramaphosa, var ett stort namn under kampen mot apartheidregimen. Den tidigare fackföreningsledaren var en av toppförhandlarna när det nya demokratiska Sydafrika skulle mejslas fram efter år av grym rasåtskillnadspolitik. Under dessa år var Ramaphosa en av de som på sikt väntades efterträda Nelson Mandela som president.

Men där fick han se sig slagen av rivalen Thabo Mbeki. Kort därpå lämnade Ramaphosa politiken och blev snart ett toppnamn inom sydafrikanskt näringsliv.

Åren i näringslivet var mycket framgångsrika för Ramaphosa och när han återvände till politiken 2012 – för att två år därpå bli vicepresident – gjorde han det som en av landets mest förmögna personer.

"ANC går isär"

- Om Ramaphosa vinner tror jag att ett visst mått av lugn kommer att infinna sig i landet. Hos de offentliga institutionerna, hos näringslivet och inte minst hos finansmarknaden, säger William Gumede.

På papperet ser det gynnsamt ut för Ramaphosa. Han leder över Nkosazana Dlamini-Zuma efter att provinserna levererat sina nomineringar. Men det betyder inte att saken är klar. De mer än 5 000 delegaterna är inte bundna att rösta på den kandidat som deras provins eller distrikt fört fram.

Möjligen är det här som de omtalade 50 000 randen, om det finns fog för ryktet, kan fälla avgörandet för en och annan delegat.

- Om Dlamini-Zuma vinner är jag ganska säker på att ANC kommer att splittras, fortsätter Gumede och säger att många i så fall kommer att dra slutsatsen att det rör sig om röstfusk.

Han bedömer också att en splittring av ANC kommer att ske snabbt, kanske redan inom några månader.

- Då kan det bli så att olika partier måste samarbeta med varandra för att få majoritet efter nästa års president- och parlamentsval. Och det måste inte nödvändigtvis vara något dåligt.