Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blodfläckar vid en polisavspärrning utanför en kyrka i Helwan där flera kopter sköts till döds den 29 december förra året.

Koptisk jul i skuggan av blodiga dåd

Förra året blev blodigt för Egyptens kristna minoritet, som utsattes för flera dödliga attacker. Inför det koptiska julfirandet i helgen har säkerheten skärpts ordentligt kring landets kyrkor.

Mariam Adel förlorade flera familjemedlemmar när extremister öppnade eld mot en konvoj med kristna pilgrimer, som var på väg genom öknen till ett kloster utanför Kairo i maj förra året. Själv lyckades hon fly med sin yngste son, som klarade sig med en skada på handen.

- Vi åkte som en lycklig familj. Men jag kom hem igen utan min mamma, min bror och min man. De skrek att det var legitimt att döda oss, men jag förstår inte varför, säger hon till France 24.

- Nuförtiden kan jag bara tänka på en sak och det är att ge mig av med mina barn. Jag står inte ut i Egypten längre.

Mörka år

Adel är inte ensam om att känna så. De senaste åren har över hundra kristna dödats i attacker som Islamiska staten (IS) har tagit på sig. Kopterna, som utgör omkring tio procent av Egyptens 93 miljoner invånare, har länge upplevt sig diskriminerade och många fruktar för sina liv.

Störtandet av den islamistiske presidenten Muhammad Mursi 2013 kom att bli startskottet för attacker ledda av den egyptiska grenen av IS. Andra civila har också hamnat i skottgluggen, som när över 300 personer dödades i en moské i Sinai i november, men jihadisterna har riktat mycket av sitt våld mot den kristna minoriteten.

"Minska attackerna"

- I år kommer vi inte att sluta stödja staten, presidenten och spela vår nationella roll, men vi hoppas att myndigheterna kommer att hitta ett sätt att minska antalet attacker, säger biskop Makarios i Minya-provinsen till nyhetsbyrån AFP.

Den tidigare armégeneralen Abd al-Fattah al-Sisi, som tog över efter Mursi, har sträckt ut en hand till kopterna. Kanske kommer han att delta i julmässan på lördag, precis som han gjorde förra året.