Sex personer har gripits i Libyen och riskerar dödsstraff. Enligt säkerhetstjänsten i landet beror de på att personerna konverterat till kristendomen. Men myndigheterna använder sig av en lag som riktas allt mer mot aktivister, varnar människorättsorganisationer.
Sex personer har gripits i Libyen och riskerar dödsstraff. Enligt säkerhetstjänsten i landet beror de på att personerna konverterat till kristendomen. Men myndigheterna använder sig av en lag som riktas allt mer mot aktivister, varnar människorättsorganisationer. Bild: Hiro Komae

Konverterade till kristendom – sex riskerar dödsstraff i Libyen

Sex personer som konverterat till kristendom riskerar nu dödsstraff i Libyen, rapporterar The Guardian. Enligt aktivister används religiösa lagar i allt större utsträckning för att tysta människorättsgrupper.

ANNONS
|

Sex libyer riskerar att dömas till döden för att ha konverterat till kristendom och att försöka sprida religionen, rapporterar The Guardian. Libyerna tillhör olika etniska minoriteter och greps tidigare i mars. Sedan dess har de åtalats enligt artikel 207 i den libyska straffrätten.

Den paragrafen stipulerar att det är straffbart att ”ändra fundamentala konstitutionella principer, eller den fundamentala strukturen av den sociala ordningen.”

Enligt Libyens säkerhetstjänst ISA gjordes gripandet för att ”stoppa organiserade gäng som hade som mål att värva medlemmar och få människor att lämna islam.”

Riktas mot aktivister

The Guardian uppger att det cirkulerar videoklipp på de gripna där de under tortyr tvingas avsäga sig sin kristna tro samt att de där erkänner att de försökte sprida kristendomen i Libyen.

ANNONS

Sedan Libyens diktator Muammar Gaddafi störtades har Libyen haft en temporär grundlag som skulle garantera religionsfrihet i landet. Samtidigt pågår interna stridigheter i landet mellan den internationellt stödda islamistiska regeringen i Tripoli samt en sekulär regering i staden Tobruk, vilket gjort att grundlagen inte efterlevs.

Enligt människorättsorganisationer Humanists International, är Libyens rättssystem numera i stora delar baserade på religion.

– Artikel 207 har används allt mer mot civila aktivister och internationella organisationer i Libyen, säger Noura Eljerbi, människorättsaktivist som fått lämna Libyen och nu lever i exil till The Guardian.

LÄS MER:Försvunnet libyskt uran återfunnet

LÄS MER:Wagner-soldater: Vi sköt alla – även barn

LÄS MER:Flera befaras döda efter migrantolyckor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS