Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ljusvaka mot det kontroversiella lagförslaget i Warszawa under fredagskvällen.

Kontroversiellt lagförslag godkänt i Polen

Människor i Polen fortsätter att demonstrera och oppositionspolitiker bär fångkläder i protest. Det kontroversiella lagförslaget om Högsta domstolen har under natten röstats igenom i det polska överhuset.

Under fredagen debatterades lagförslaget i parlamentets överhus inför omröstningen.

- Vi upplever att Polen sakta men systematiskt håller på att förvandlas till ett fängelse, sade oppositionspolitikern Jan Rulewski – en Solidaritet-aktivist under motståndet mot kommunismen – under debatten, iklädd fångkläder.

Lagförslaget innebär att alla domare i Högsta domstolen tvingas i pension och ger justitieministern befogenhet att utse nya. Det röstades igenom under natten mot lördagen, enligt Reuters, och skickas nu vidare till presidenten för en underskrift.

Rad förändringar

Tiotusentals människor demonstrerade återigen mot lagen under fredagen.

Utanför parlamentsbyggnaden pågick en ljusvaka i protest, men där fanns också en handfull jublande regeringsanhängare.

- Jag har väntat i 28 år på att den sista bastionen från kommunistregimen äntligen ska falla. Att alla dessa antipoliska, kommunistiska domare ska sparkas, säger PIS-anhängaren Zygmunt Poziomka, 59-årig pensionerad gruvarbetare, till AFP.

HD-lagen är den senaste i en rad förändringar av polska domstolar som sammantaget ökar den politiska kontrollen. Regeringspartiet, det högerkonservativa Lag och rättvisa (PIS), kritiseras för att montera ned det oberoende rättsväsendet.

Utanför parlamentet skrek människor att det var en "mörk dag för demokratin" och "en kupp", enligt internationella nyhetsbyråer. Protester pågick även i andra städer.

Lagen röstades igenom i det polska parlamentets underhus i torsdags.

Kan lägga veto

PIS hävdar att förändringarna är nödvändiga för att effektivisera rättsväsendet, för att bekämpa korruption och för att göra det lättare med ansvarsutkrävning gentemot domstolarna. Dessutom hävdar partiet att det vill försäkra sig om att de statliga institutionerna tjänar hela folket och inte bara den "elit" som man anser att oppositionens väljarbas utgör.

EU:s permanente rådsordförande, Donald Tusk, och tillika tidigare premiärminister i Polen, har kallat åtgärden för "bakåtsträvande". Han menar att det strider mot EU:s värderingar och att den hotar att marginalisera Polen. Han har begärt ett möte med president Andrzej Duda för att diskutera saken.

För att de nya domstolslagarna ska träda i kraft krävs underskrift av Duda, själv knuten till regeringspartiet. Under fredagen samlades omkring 200 demonstranter utanför hans hem i Jurata med krav på att han inte skriver under, enligt AP.