Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
President Donald Trump visar sin namnteckning under den exekutiva ordern om att oljeledningen i North Dakota ska byggas.

Kontroversiella oljeledningar ska bekämpas

President Donald Trump har gett grönt ljus för att bygga den kontroversiella oljeledningen Keystone XL och en mycket omstridd oljeledning i North Dakota – och de ska byggas i amerikanskt stål. Ursprungsbefolkningen tänker bekämpa oljeledningen i North Dakota.

Texten börjar under tv-inslaget om oljeledningarna.

 

Ursprungsbefolkningen siouxerna och miljöaktivister har bekämpat bygget i North Dakota med motiveringen att det hotar vattenförsörjningen och helig mark i ett närliggande reservat. Efter månader av demonstrationer, som ibland urartat i våld mellan ordningsmakten och demonstranterna, bestämde de nationella myndigheterna att alternativa dragningar ska utredas.

Det är oklart om dessa utredningar ingår även i Trumps beslut, men när han fattade det sade han att det är omgärdat av "villkor".

LÄS MER: Trump tar steget mot att bygga en mur

Kämpa juridiskt

Folkgruppen Standing Rock Sioux i North Dakota klargör i ett uttalande att oljeledningen ska bekämpas med juridiska medel, och en av dess advokat kallar Trumps beslut för "förhastat och oansvarigt".

Den nästan 190 mil långa Keystone XL, som är tänkt att gå från Kanada genom flera amerikanska delstater till raffinaderier vid Mexikanska golfen, stoppades av president Barack Obama 2015 under press från miljörörelsen.

Här klargör Trump att det inte blir exakt det förslag som tidigare skrotades, utan att några av villkoren för oljeledningen kommer att omförhandlas – men vilka villkor är ännu oklart.

Men det är ett viktigt jobbprojekt, enligt presidenten, som säger att Keystone XL kan skapa 28 000 "härliga byggjobb".

LÄS MER: Republikaner vill se bevis på valfusk

Inhemskt stål

Ett annan av presidentens nya beslut är att ledningarna ska innehålla amerikanskt stål, vilket får "många stålarbetare tillbaka i arbete".

- Vi är mycket konsekventa med, att om vi ska bygga oljeledningar i de Förenta staterna ska rören ha tillverkats i Förenta staterna, säger Trump.

Ytterligare en av Trumps order på tisdagen klargör att miljöprövningar vid stora infrastrukturprojekt ska gå snabbare än hittills.

Presidenten har många gånger tydligt deklarerat att han vill satsa på USA:s gas- och oljeföretag samt att han vill ha mer av tillverkning i USA för att skydda amerikanska arbetstillfällen.

Den kanadensiska regeringen, där premiärminister Justin Trudeau profilerat sig som miljörörelsens vän, har uttryckt sig försiktigt positiv till de ekonomiska följderna av Keystone XL.