Republikanen Marjorie Taylor Greene från Georgia efter sitt tal till USA:s representanthus.
Republikanen Marjorie Taylor Greene från Georgia efter sitt tal till USA:s representanthus. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Kontroversiell Greene sparkas från utskotten

USA:s representanthus har röstat för att avlägsna republikanen Marjorie Taylor Greene från de två utskott hon var medlem av, trots stöd av sitt parti.
– En individs beteende är djupt oroande, men hennes partis närmast enhälliga kapitulation är ännu mer alarmerande, sade demokraten Adam Smith från Washington.

ANNONS
|

Marjorie Taylor Greene, den nyinvalda och kontroversiella republikanska medlemmen av representanthuset har i en omröstning tagits bort från kammarens utbildnings- och budgetutskott.

Omröstningen gick i stort efter partilinjen, men elva republikaner röstade med Demokraterna.

– Jag förstår inte vad som är så komplicerat. Vi vet resultatet av de här våldsamma konspirationsteorierna. Vi såg det den 6 januari. Vi vet vart det leder, säger demokraten Jim McGovern från Massachusetts och ordförande i det utskott som bestämmer över husets regler.

– Jag vill aldrig mer se det och vi borde alla göra det tydligt var vi står i den frågan, säger han till The Washington Post.

ANNONS

Stöd för Qanon

Inför omröstningen höll Marjorie Taylor Greene ett anförande där hon tog avstånd från flera av sina tidigare uttalanden, men inte rakt ut bad om ursäkt för dem. Tvärtom fortsatte hon delvis attackera medierna och sade sig vara ett offer för deras bevakning.

– De här orden tillhör det förflutna och de representerar inte den jag är i dag, inte mitt distrikt och inte mina värderingar, sade hon om tidigare uttalanden om att terrorattackerna den 11 september 2001 inte hade hänt och att skolskjutningarna i Parkland och Sandy Hook var iscensatta av folk som ville ha strängare vapenlagar.

Hon sade vidare att hennes stöd för den grundlösa konspirationsrörelsen Qanon kom ur ett stöd för Donald Trump och en misstro mot staten och medierna.

– Jag tilläts att tro på dessa saker som inte var sanna och jag pratade om dem och det ångrar jag definitivt.

Hennes tal blidkade de allra flesta republikanerna i kammaren, som kvällen innan hört henne säga i stort sett samma sak i en sluten republikansk samling.

"Representanthusmedlemmen Greene har tagit avstånd från sina tidigare kommentarer och uttryckt ånger över sina handlingar", löd ett skriftligt meddelande republikanerna fick skickat till sig.

"Har inte visat ånger"

Demokraterna var alltså inte eniga i den analysen.

ANNONS

– Jag tror på förlåtelse men för att få förlåtelse måste man visa ånger och hon har inte visat någon ånger, säger George Kenneth Butterfield från North Carolina.

Demokraterna efterlyste i synnerhet en ursäkt för att Marjorie Taylor Greene för att hon i höstas poserat med ett vapen och fotografier på tre kvinnliga demokrater i representanthuset.

Demokraten Steny H Hoyer visade upp bilden för republikanerna och bad dem fundera på hur de skulle rösta om det var en demokrat som höll i vapnet.

– Föreställ er vad ert svar skulle vara då, sade han.

"Skulle råda dem att tänka efter"

Republikanerna har varnat för att omröstningen ökar splittringen mellan partierna och att den kan äventyra framtida demokraters platser i utskott.

– Jag skulle råda dem att tänka efter. Om människor kan hållas ansvariga för vad de sagt innan de tog sig in i kongressen, om partiet i majoritet får bestämma vem som får sitta i vilka utskott, då hoppas jag att de håller den inställningen, för vi har en lång lista, sade minoritetsledaren Kevin McCarthy enligt The Washington Post.

Talmannen Nancy Pelosi hade svar på det med.

– Om någon av våra medlemmar hotar någon annans säkerhet kommer vi vara de första att flytta dem från utskotten. Så enkelt är det, sade hon.

ANNONS

Martin Yngve/TT

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, talar till journalister efter omröstningen.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, talar till journalister efter omröstningen. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS