Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alex Jones inför en rättegångsförhandling i Austin i Texas i USA, sedan han stämts av anhöriga till offer för massakern i grundskolan Sandy Hook 2012. Arkivbild.

Konspirationsprofil blockeras för hatbudskap

Alex Jones – som via plattformen Infowars sprider extrema högeråsikter och konspirationsteorier – portas nu från flera stora internettjänster. Apple har tagit bort merparten av Infowars material från Itunes. Även Facebook och Spotify har blockerat material.

Facebook har tagit bort fyra sidor som tillhör den amerikanske konspirationsteoretikern Alex Jones sedan de brutit mot it-jättens regler om spridning av hat. I ett pressmeddelande skriver Facebook att Jones har glorifierat våld och använt ett avhumaniserande språk för att beskriva transpersoner, muslimer och immigranter.

Apple har plockat bort samtliga avsnitt från fem av Infowars poddar. Det uppgav bolaget för Buzzfeed i söndags.

- Apple tolererar inte hatiska yttranden, sade en av it-jättens talespersoner.

Men i Apples nätbutik App store finns fortfarande Infowarsappen att ladda ned. Via appen går det att lyssna på precis de poddar som har tagits bort från Itunes. Detta då App store har ett annat regelverk än Itunes, rapporterar Business Insider.

"Kulturellt krig"

Den senaste tiden har en rad sajter tagit bort material från Infowars, som i ett verbalt motangrepp kallar åtgärderna "politisk censur" och "ett kulturellt krig", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare har Youtube temporärt blockerat material från Infowars, och tagit bort vissa videoklipp. På måndagen sade en av Googles talespersoner att Alex Jones konto tagits bort av Youtuve på grund av upprepade regelbrott, skriver The New York Times.

Jones startade Infowars 1999 och har sedan dess fått en stor publik internationellt. Bland annat har han hävdat att den amerikanska regeringen låg bakom terrorattackerna i USA den 11 september 2001 mot World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon.

Stämd av anhöriga

Infowars har också påstått att massakern i grundskolan Sandy Hook i Connecticut 2012, då 20 små barn och sex vuxna sköts ihjäl, är påhittad av den politiska vänstern i USA. Syftet enligt Jones: Att vinna stöd för skärpta vapenlagar.

Två anhöriga till offren i massakern har stämt Jones eftersom de har utsatts för trakasserier som de anser har triggats i gång av hans program, skriver Reuters.

Jones plattform har även hävdat att högt uppsatta demokratiska politiker har drivit en pedofilring och att den särskilde åklagaren Robert Mueller – som undersöker rysk inblandning i, samt kopplingar mellan president Donald Trumps kampanjstab och Ryssland under valrörelsen i USA – ska ha mörkat detta skriver The New York TImes.

"Hatiskt innehåll"

På måndagen meddelade musik- och poddtjänsten Spotify att allt material från Alex Jones och Infowars har tagits bort från plattformen. Rensningen inleddes i förra veckan.

- Vi tar uppgifterna om det hatiska innehållet på allvar och granskar varje podd, program eller låt som flaggas av våra användare, säger en talesperson för Spotify till Reuters.

Donald Trump har uttryckt beundran för Alex Jones och medverkade i hans program under presidentvalskampanjen.