Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid CDU:s partikongress i Berlin.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid CDU:s partikongress i Berlin.

Konservativa krav – svår balansakt för Merkel

Det blev ett rungande ja när Angela Merkels kristdemokrater CDU röstade om ett nytt regeringssamarbete med Socialdemokraterna. Nu väntar en svår balansakt för den tyska förbundskanslern, som är hårt ansatt av interna krav på en konservativ gir.

ANNONS
|

Med överväldigande majoritet röstade CDU:s partikongress i Berlin ja till koalitionsuppgörelsen med Socialdemokraterna. Partiledaren och tyska förbundskanslern Angela Merkel hade innan dess lovat föryngring och förnyelse, kryddat med pliktskyldiga utfästelser om att inte höja några skatter och att inte tillåta ytterligare statlig skuldsättning.

En av dem som röstade ja till koalitionsfördraget är Neele Schauer från delstaten Hessen. Hon är medlem i ungdomsförbundet Junge Union, som varit kritisk till vissa punkter, vilket hon inte är sen att påpeka.

- Men i en koalition kan man inte få allt. Det är en bra grund för en stabil regering, säger hon till TT:s utsände.

ANNONS

Står vid vägskäl

Samtidigt som enigheten kring koalitionsfördraget var närmast total står partiet vid ett vägskäl. Junge Union vill se en konservativ nytändning för CSU, och i ett försök att blidka dem som anser att partiet gått för långt åt mitten bjöd Merkel i helgen in Jens Spahn i regeringsvärmen. Spahn har varit statssekreterare i finansdepartementet och är med sina krav på en högergir i politiken en av Merkels fränaste kritiker.

Kristina Brixius är delegat från delstaten Rheinland-Pfalz, och även hon ungdomsförbundare. Hon tycker att det är viktigt att betona de konservativa värdena, och glädjer sig åt att både Spahn och den konservativa CDU-ordföranden i Rheinland-Pfalz, Julia Klöckner, ser ut att ta plats i nästa regering.

- Att vi får in folk som Jens Spahn i regeringen är ett första steg, det är en fantastisk signal. Men det är bara början, säger hon till TT.

Ny generalsekreterare

Många av kongressdeltagarnas blickar riktades mot Annegret Kramp-Karrenbauer – AKK – som med stor majoritet valdes till den viktiga posten som generalsekreterare. AKK har varit regeringschef i Saarland och har med sin Merkeldoftande pragmatism nått politiska framgångar på hemmaplan.

ANNONS

- Med henne kommer vi att kunna positionera oss på ett sätt som gör att vi även i framtiden kan ta ansvar för det här landet, sade Merkel i sitt tal, och drog ned applåder.

Ideologiskt ligger Kramp-Karrenbauer relativt nära förbundskanslern, även om hon är sprungen ur en annan del av partiet, "det klassiska, Rhen-katolska CDU", som hon uttrycker det i en intervju med Der Spiegel. Merkel är med all sannolikhet på väg in i sin sista mandatperiod som kansler och många frågar sig om AKK blir hennes tronföljare.

Balansakt väntar

Att hantera ungdomsförbundets krav på en högersväng och samtidigt lyckas regera med Socialdemokraterna blir nu en balansakt för Merkel. Förbundskanslerns beslut att låta SPD få det tunga finansdepartementet var inte populärt i det egna partiet. Nu återstår att se om Merkels eftergifter i form av ministerposter till sina vedersakare räcker för att sluta leden.

Men först väntar ytterligare ett hinder, nämligen den socialdemokratiska medlemsomröstning som ska avgöra om SPD vill vara med och styra under Merkel i ytterligare fyra år. Resultatet tillkännages i helgen – och utan SPD-stöd kan Tyskland stå inför ett nyval.

ANNONS
Berlin, TT:s utsände

Fakta: Folkparti med kristen grundsyn

CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti i Tyskland. Partiet är ett av landets två stora folkpartier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).

CDU leds sedan 2000 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Valet till förbundsdagen 2017 blev ett fiasko för CDU, vilket förstärkt partiets inre spänningar. Sedan flyktingkrisen 2015, då Merkel intog en mer liberal hållning än de flesta av sina EU-kolleger, har hon ifrågasatts allt mer öppet, inte minst från partiets högerflank.

ANNONS