Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kongsbergsborna: ”Jag förstår det inte”

Det är inte vid brottsplatsen som invånarna i Kongsberg har samlats. Det är på den spontana minnesplatsen, på kaféet och i kyrkan som de boende möter varandra för att förstå vad det egentligen var som hände på onsdagskvällen.
En man med pil och båge dödade fem personer och skadade två allvarligt inne i en matbutik i de gamla delarna av Kongsberg.
– Det här är det bästa stället som finns att leva på, och sen händer detta. Jag förstår det inte, säger Ruud Asbjörg.

Staden är förvånansvärt lugn dagen efter då en 37-årig man gick in på en lokal matbutik med pilbåge och dödade fem personer och skadade två allvarligt. Men förutom poliser, vakter och journalister ekar området runt den avspärrade brottsplatsen tomt.

I stället har invånarna samlats på andra platser. På kaféet på andra sidan torget sitter folk och fikar och pratar med varandra. Men de tittar alla åt samma håll, och om man tjuvlyssnar hör man att det är gårdagen alla pratar om.

Det var strax efter klockan sex på onsdagskvällen som polisen fick de första samtalen om att något pågick inne i centrala Kongsberg. De skickade snabbt en första patrull, men den följdes snart av flera andra.

Centrala delarna av staden spärrades av samtidigt som militären och den norska säkerhetspolisen kopplades in. Efter att ha träffat på mannen först en gång, men tappat bort honom igen, avlossade polisen ett varselskott mot den misstänkte gärningsmannen och kunde gripa honom.

Flaggan på halv stång

De omkomna, fyra kvinnor och en man mellan 50 och 70 år, är alla hemmahörande i området. Under en presskonferens uppgav polisen att de inte formellt identifierats, men att anhöriga har underrättats.

Kongsbergs kyrka har öppnat upp sina portar för allmänheten. Där sitter de som vill bearbeta tragedin i tystnad. Utanför ringer klockorna och en norsk flagga vajar på halv stång.

I hjärtat av stan, precis intill Numedalslågen som forsar genom staden, har de boende format en spontan minnesplats för offren där de tända ljusen och gåvorna bara blir fler och fler.

Inger Løver och dottern Synnøve Løhr har kommit till minnesplatsen för att sörja. Inger skulle precis parkera vid torget bara ett par minuter före dådet ägde rum.

– Jag var och skulle in i en av butikerna men den var stängd så jag vände hem. När jag kom hem såg jag på telefonen att dådet hade skett 15 minuter efter jag körde därifrån, säger hon.

– Vi har verkligen haft änglavakt, säger dottern Synnøve Løhr.

LÄS MER: 34 skräckminuter i Kongsberg – detta har hänt

”Skakar i hela kroppen”

Synnøve Løhr följde händelseutvecklingen tillsammans med sina kollegor från sjukhuset där hon jobbade nattpasset.

– När jag först hörde om det, pil och båge, trodde jag att det bara var barn som lekte. Men sen kom rapporterna om tio skadade.

– Jag skakar i hela kroppen känner jag nu, säger hon.

Synnøve Løhr inser det först när hon ska visa GP hur hon stavar sitt namn och tittar ner på sin hand.

Kongsberg ligger en timme väster om Oslo. Den lilla staden har i dag 26 000 invånare, men på 1700-talet var den Norges näst största stad. På ena sidan Numedalslågen finns de nya kvarteren och på den andra sidan finns den äldre delen av stan. Det var i den gamla, lugnare, delen av stan som en 37-årig man dödade fem människor och skadade två, utrustad med pil och båge.

LÄS MER: Pilbågsattacken skakar Norge – och hela världen

LÄS MER: Johanna från Trollhättan blev vittne vid polisinsatsen i Kongsberg

Hindrades av polis på väg till garaget

Ruud Asbjörg bor precis bredvid matbutiken där tragedin utspelade sig. Hon trodde först det var barn det handlade om när polisen stoppade henne på väg in i sitt garage och berättade vad som föregick.

– Jag tyckte det lät lite löjligt först för jag hade bara några meter kvar in till garaget. Det här är det bästa stället som finns att leva på enligt mig, och sen händer detta trots att torget brukar vara så lugnt, säger hon.

När hon väl fick komma upp till lägenheten kunde hon följa efterspelet från sin balkong. Nedanför på torget, som hon går förbi varje dag, såg hon poliser med automatvapen och tekniker som drog på sig sina vita dräkter innan de gick in på brottsplatsen.

– Vanligtvis när jag tittar ut mot torget den tiden finns där inte en människa. Jag förstår inte hur detta kunde ske här. Det här är affären jag handlar på men det kommer inte kännas bra att gå dit på länge.

GP:s fotograf Jenny Ingemarsson och reporter Markus Botsjö på plats i Kongsberg. Bild: Jenny Ingemarsson
GP:s fotograf Jenny Ingemarsson och reporter Markus Botsjö på plats i Kongsberg. Bild: Jenny Ingemarsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.