Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ordföranden för Venezuelas kongress, Juan Guaidó, höll tal inför anhängare på fredagen.

Kongressledare vill utlysa nyval i Venezuela

Ordföranden för Venezuelas kongress, Juan Guaidó, säger att han är beredd att tillfälligt ta över presidentposten och utlysa val. Uttalandet kommer en dag efter att president Nicolás Maduro svurits in för en ny mandatperiod.

Guaidó tillträdde som ordförande för kongressen den 5 januari. Han uppmanar i sitt tal till anhängare i Caracas på fredagen till massprotester den 23 januari som ett led i att försöka avsätta Maduro och införa en övergångsregering.

Han säger att det bör vara Venezuelas folk, de väpnade styrkorna och det internationella samfundet som ger ett klart mandat för oppositionen att ta över presidentskapet.

Maduro valdes förra året i ett omdiskuterat presidentval som har mött skarp kritik, och många länder har stämplat hans nya mandatperiod som olaglig.

Enligt landets konstitution kan kongressens ledare ta över presidentposten om den är vakant, och Guaidó har uppmanats av en del oppositionsaktivister att göra det.

Högsta domstolen och en lagstiftande församling har tagit makten från kongressen, och hävdar att den inte har befogenheter att avsätta presidenten.

Maduros anhängare fördömer Guaidós utspel på fredagen.

Presidentens motståndare anklagar Maduro för att ha skapat en diktatur och för att ha förstört landets ekonomi, med en inflation som närmar sig 2 miljoner procent. Runt 3 miljoner människor har lämnat landet till följd av krisen, som bland annat resulterat i brist på mat och mediciner.