Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi (bilden) är oenig med landets justitieminister Célestin Tunda Ya Kasende. Bild: Michael Sohn/AP/TT
Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi (bilden) är oenig med landets justitieminister Célestin Tunda Ya Kasende. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Kongominister förhördes efter presidentbråk

Kongo-Kinshasas justitieminister Célestin Tunda Ya Kasende greps och förhördes under ett par timmar på lördagen. Dagen innan hade han hamnat på kollisionskurs med president Félix Tshisekedi om planerade juridiska reformer.

– Jag är en minister, jag har rättslig immunitet, sade Tunda Ya Kasende till AFP vid gripandet i hemmet i huvudstaden Kinshasa.

Justitieministern står den tidigare presidenten Joseph Kabila nära. Kabila, som var president i 18 år, stöttade den nuvarande presidentens motkandidat i valet i december 2018.

Den juridiska reformen har väckt omfattande protester i Kinshasa, åtföljda av däckbränning och barriärbyggen utanför parlamentet. Reformerna har föreslagits av anhängare till förre presidenten Kabila. Kritiker anser att rättssäkerheten skulle urholkas och att domarnas ställning skulle komma att inskränkas av justitiedepartementet.

Sent på lördagen meddelade polis att justitieministern släppts efter förhör med åklagare, rapporterar Reuters.