Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En israelisk stridsvagn i Israel-kontrollerade Golanhöjderna. Arkivbild.

Konfrontationer mellan Iran och Israel i Syrien

Israel har anfallit iranska mål i Syrien som ett svar på misstänkt iransk raketbeskjutning mot israeliska baser. Den iranska attacken bedöms i sin tur vara ett svar på det robotanfall som Israel genomförde i tisdags mot mål nära Syriens huvudstad Damaskus.

Det senaste israeliska anfallet – där 23 militärer uppges ha dödats – markerar en ny fas i "aggressionen" mot Syrien, enligt utrikesdepartementet i Damaskus.

Attackerna från Iran inleddes enligt Israel vid midnatt med ett tjugotal raketer som avfyrades mot israeliska militärbaser på Golanhöjderna, ett syriskt gränsområde som ockuperas av Israel sedan sexdagarskriget 1967.

Ingen människa skadades i attackerna, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för israeliska försvarsmakten.

Israel svarade genom att angripa iranska mål i Syrien, och attackerade även det syriska luftvärnet. Minst 23 militärer dödades, däribland fem syriska, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Rohani och Merkel

Den statliga syriska nyhetsbyrån Sana citerar en person vid syriska utrikesdepartementet, som säger att det är början på en ny fas i "aggressionen" mot Syrien och kommer att leda till ökade spänningar i regionen.

Ryssland, som strider på regeringens sida i det syriska inbördeskriget, tillsammans med bland andra Iran och libanesiska Hizbollahmilisen, uppger att Israel använde 28 stridsflygplan som avfyrade 60 robotar. Israel avfyrade dessutom tio robotar från marken. Utrikesminister Sergej Lavrov uppmanar Iran och Israel att undvika handlingar som kan leda till en upptrappning av konflikten.

Syrien bekräftar att israeliska robotar träffat militärbaser, vapenförråd och radaranläggningar, rapporterar statliga medier, enligt AFP. Iran har inte direkt kommenterat attackerna men den iranske presidenten Hassan Rohani sade i ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under torsdagen att Iran inte är ute efter "nya spänningar" i Mellanöstern.

"Avslutat kapitel"

Det israeliska anfallet är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan. Enligt ryska försvarsdepartementet har syriska militären skjutit ned fler än hälften av de israeliska robotarna.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman säger att han hoppas att den väpnade konfrontationen med Iran vid Syriens gräns är över för den här gången.

- Jag hoppas att det är ett avslutat kapitel och att alla har fattat vinken, sade han på en säkerhetskonferens nära Tel Aviv, enligt Reuters.

Lieberman hävdar att det israeliska anfallet slagit mot i princip hela Irans militära infrastruktur i Syrien, och att Israel aldrig kommer att tillåta Teheran att göra Syrien till en front i en konflikt med Israel.

Våldsspiral

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar parterna till återhållsamhet, enligt det franska presidentkansliet.

Även Tysklands Angela Merkel varnar också för den tilltagande våldsspiralen.

- De senaste timmarnas upptrappning visar att det verkligen handlar om krig och fred, säger hon.

Under robotangreppet i tisdags, som kom bara timmar efter beskedet att USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran, attackerade Israel en militärbas i närheten av Syriens huvudstad Damaskus. Enligt SOHR dödades 15 människor, inklusive åtta iranier. Israel har dock inte tagit på sig attacken, men inte heller nekat till att ligga bakom.

Iran har utlovat hämnd mot Israel sedan sju iranska militärer dödades i en misstänkt israelisk attack mot en bas i Syrien i förra månaden.