Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vin har blivit en allt viktigare exportvara och del av ekonomin i Georgien. Problemet är bara att stora delar av exporten går till Ryssland. Bild: Reinhard Kaufhold/AP/TT
Vin har blivit en allt viktigare exportvara och del av ekonomin i Georgien. Problemet är bara att stora delar av exporten går till Ryssland. Bild: Reinhard Kaufhold/AP/TT

Konfliktskadad turism ska räddas av gratisboende

När folk inte vill ha det du försöker sälja – ge bort det!
Så resonerar i alla fall boende i Georgiens huvudstad Tblisi, som oroas av att landets färska och bräckliga popularitet hos turisterna ska sjunka på grund av fejden med Ryssland och att ekonomin ska bli lidande.

Turister får bo gratis i Ani Nikolajsjvilis lägenhet i Tblisi. Vanligtvis tar hon runt 400 kronor per natt när hon hyr ut den till utlänningar som vill besöka den bergiga före detta Sovjetrepubliken. Nu får de stanna i fem nätter utan att betala någonting.

-Jag beslutade mig för det eftersom jag vill att fler ska lära känna Georgien och för att jag vill hjälpa ekonomin, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Hon har fått sällskap av andra Tblisibor, som ger turister rabatt vid uthyrning.

Sammandrabbningar

I samband med att vilda protester bröt ut utanför parlamentet i huvudstaden i slutet av juni började georgierna att oroa sig för att turismen skulle få sig en törn. Demonstrationerna var ett svar på att en rysk politiker hållit ett tal på ryska i parlamentet under ett möte mellan politiker från kristet ortodoxa länder. Det blev droppen för Tblisiborna, som redan anklagade ledaren för landets dominerande parti Georgisk dröm för att vara en marionett för Moskva.

Ryssland och Georgien har sedan länge ansträngda relationer och många georgier är trötta på att behöva hålla god min mot jättegrannen i öst. De två länderna har inte haft några diplomatiska kontakter sedan Georgien, som är allierat med USA, förlorade ett krig mot Ryssland 2008.

Polisen svarade på protesterna i juni med tårgas och gummikulor och grep många hundra personer.

Putin: Åk hem

Rysslands president Vladimir Putin uppmanade ryska resebyråer att stoppa sina resor till Georgien och ryska myndigheter att ta hem turister som befann sig i grannlandet. Direktflygen ställdes in. Det resulterade i att boenden avbokades och pengar frös inne.

Ryssland står för en femtedel av den utländska turismen i Georgien och är således mycket viktigt för det lilla landets bräckliga ekonomi, där turismen blivit allt viktigare som inkomstkälla. En uträkning från den georgiska banken TBC, som Reuters tittat på, uppskattar att fejden riskerar att få den ryska turismen i landet att sjunka med 50 procent under det kommande året vilket innebär motsvarande tre miljarder kronor i förlorade intäkter.

Kineser i stället?

I ett försök att rädda turismen har såväl vanliga georgier som kändisar gått samman i en charmoffensiv på nätet, där bland annat gratisboendet ingår. Facebookgruppen som skapats har nu nära en halv miljon följare och där erbjuds alla upptänkliga turistaktiviteter kostnadsfritt: skjuts, hembakat bröd, rundturer – och vin.

Vin är Georgiens viktigaste exportvara och en stor anledning till att ekonomin haft en god tillväxt de senaste åren. Stora delar av exporten går till Ryssland, vilket gjort landets ekonomi än mer beroende av relationen med Moskva.

Nu hoppas georgierna att man kan bygga en mer hållbar turistindustri genom att locka människor från andra länder. I takt med att landet blivit säkrare har det blivit ett allt mer populärt resmål för till exempel svenskar.

-Vi kan inte bara vara beroende av ryssarna, säger Niko Anjaparidze, grundare av företaget Wehost som sköter Airbnbs verksamhet i Georgien, till Reuters.

Företaget planerar nu att lägga ut sina rum och lägenheter på en kinesisk sajt.

Moa Kärnstrand/TT

Våldsamma demonstrationer bröt ut utanför parlamentet i Georgiens huvudstad Tblisi i slutet av juni. Protesterna fick Rysslands president Vladimir Putin att sätta stopp för den ryska turismen till grannlandet.. Bild: Shakh Aivazov
Våldsamma demonstrationer bröt ut utanför parlamentet i Georgiens huvudstad Tblisi i slutet av juni. Protesterna fick Rysslands president Vladimir Putin att sätta stopp för den ryska turismen till grannlandet.. Bild: Shakh Aivazov
Måndagen den 8 juli trädde det ryska förbudet mot direktflyg till Georgien i kraft.. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Måndagen den 8 juli trädde det ryska förbudet mot direktflyg till Georgien i kraft.. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Georgien, som ligger i södra Kaukasus, har en geografisk utsatthet med sin placering där Europa möter Asien. Det har gjort att landet har slitits mellan stormakter.

Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato, då Georgien vill gå med i militäralliansen.

Rysslands inflytande i Georgien är en politiskt känslig fråga, inte minst sedan 2008 då utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien förnyade sina krav på att bli erkända som självständiga stater. Moskva stärkte sina band till utbrytarna och ett krig mellan Ryssland och Georgien bröt ut. 2016 lyckades för första gången ett proryskt parti ta sig in i parlamentet.

Kreml fördömde protesterna i Tblisi i juni och kallade dem för en "russofobisk provokation". Georgiens president Salome Zurabisjvili kallade å sin sida Ryssland för "en fiende och ockupant".

Svenska UD har inte avrått turister från att resa till Georgien i samband med protesterna, men har sedan tidigare en avrådan från resor till Sydossetien och Abchazien.

Källor: Landguiden, UD, Reuters.