Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidningsläsare i Nairobi i Kenya. Kända kolumnister lämnar nu tidningar i Kenya i protest eftersom de anser att pressfriheten är hotad i det östafrikanska landet. Arkivbild.

Kolumnister lämnar tidningar i Kenya i protest

Åtta framstående kolumnister som publicerat sig i tidningar inom Kenyas största mediekoncern lämnar sina uppdrag eftersom de anser att den mediekoncern de arbetar åt tillåter att landets regering lägger sig i mediernas rapportering och att pressfriheten därmed är hotad.

Bland kolumnisterna märks exempelvis George Kegoro, som är chef för Kenyas människorättskommission, Lynne Muthoni Wanyeki, chef för George Soros stiftelse Open Society Foundations och Nic Cheeseman, professor i demokratifrågor vid universitetet i Birmingham.

"Jag avgår i protest mot det ökande antalet kränkningar av mediernas frihet. Jag avgår i solidaritet med alla de vars röster har tystats. Jag avgår för att vi måste följa våra ideal", skriver Cheeseman på Twitter.

I ett gemensamt uttalande räknar de åtta upp flera händelser de senaste åren där de anser att mediernas oberoende och frihet har hotats inom den aktuella mediekoncernen Nation Media Grop (NMG).

Bland annat nämns ett fall där en redaktionschef fick sparken efter en text kritisk mot landets president publicerats, och ett annat fall som rör den ansedde satirtecknaren Gado som tidigare tvingats lämna en av tidningarna och vars kontrakt inte har förnyats. I uttalandet nämns också det faktum att två tv-stationer stängdes av under en period i slutet av januari i samband med att de skulle bevaka en "alternativ presidentceremoni" med landets oppositionsledare Raila Odinga i huvudstaden Nairobi.

NMG är den största privata mediekoncernen i östra Afrika och har kontor i Kenya, Tanzania, Uganda och Rwanda.

Koncernen skriver i ett svar om avhoppen att man "beklagar dem" och försäkrar sina läsare om att företaget fortsatt står bakom pressfrihetens ideal.