Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Firande på Tahirtorget i Bagdad i början av veckan efter ett Iraks premiärminister Haider al-Abadi förklarade Mosul befriat från IS.

Kollektiv bestraffning mot IS-familjer

Efter att IS drivits ut ur Mosul har maktförhållandena nu kastats om. Human Rights Watch larmar om hämndattacker och våld mot IS-krigare och deras familjer.

Irakiska säkerhetsstyrkor ska, enligt HRW, ha tvångsförflyttat 170 familjer som påstås vara IS-anhängare till ett rehabiliteringsläger, som en sorts kollektiv bestraffning. Lägret kan närmast liknas vid ett interneringsläger, enligt HRW.

Enligt organisationen sker tvångsförflyttningar och godtyckliga frihetsberövanden i Anbar, Babel, Diyala, Salahuddin och Nineveh-provinserna. Irakisk militär har ibland själv deltagit.

Sedan i tisdags har videor som ser ut att visa irakisk militär döda och misshandla civilklädda män, som antas vara IS-krigare, cirkulerat på nätet. HRW säger sig ha bevis för att en av videorna är filmad i västra Mosul.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter varnar för att hämndaktioner kommer att utlösa mer våld och lidande.

"Är den här med Daesh eller inte?" hörs en soldat säga i en av videorna. Soldaterna släpar sedan ut honom och kastar honom ut för en husvägg och skjuter kulor i hans kropp.

En talesperson för inrikesministern i Irak säger att övergrepp är oacceptabla och att videon måste granskas.