Koalasjukhus kämpar mot klamydia och hundbett

ANNONS
|

Ian är gammal, han är slö och lider av letargi. Han hittades på en skogsväg i utkanten av ett naturreservat av en kvinna som heter Maria. Det blev hans räddning.

Nu vårdas han på "långvården" på koalasjukhuset i utkanten av Port Macquarie i den australiska delstaten New South Wales. I dag tittas han till av veterinär inne i operationssalen.

Antagligen kommer han inte att kunna släppas tillbaka ut i naturen igen, berättar Alison Caroll som jobbar som volontär på sjukhuset.

Annars är det målet för verksamheten här, att rädda liv och släppa tillbaka koalorna i det fria.

ANNONS

"Sårbara" koalor

Australiens koalor är extremt känsliga för förändringar i naturen och klimatet. Tusentals dör varje år. De drunknar i människors pooler när de försöker dricka vatten och skadas eller dödas i trafiken. De attackeras av hundar som inte kopplats.

- Bara i den här staden dör fem koalor om året i hundattacker, säger Alison Caroll.

Organisationer har länge varnat för att nationaldjuret är på väg att försvinna.

Sedan 2012 är koalorna utropade som ”sårbara” och har lagts till på listan över hotade djur. Men i vissa områden kan de redan ses som utrotningshotade.

Ett av de problem som pekas ut är att alla delstater har olika lagstiftning. Olika intresseorganisationer kräver att stadsplanerarna vidtar åtgärder, till exempel fartbegränsningar på vägarna och gröna korridorer.

Svåra ögonskador

Efter de växande städerna är klamydia det stora problemet. Koalorna trängs ihop när deras livsmiljö krymper, och den sexuellt överförbara smittan sprider sig lätt.

Sjukdomen orsakar skador på både könsorgan och ögon. Djuren blir blinda, sterila och många dör. Experter vet inte varför koalorna drabbas hårdare än andra djur.

ANNONS

Enligt en studie är närmare hälften av delstaten Queenslands koalor drabbade av klamydia.

Förra året väckte det ramaskri i landet när forskare föreslog att djur som lider av sjukdomen skulle skjutas av för att rädda de friska.

Koalaambulansen redo

Gamle Ian är nästan unik som inte har klamydia här. På koalasjukhuset listas de olika patienterna på en tavla, och ett efter ett radas klamydiafallen upp.

Det låter kanske som en kliché med ett koalasjukhus här i Australien. Men faktum är att sjukhuset kallar sig "landets enda” och bygger nästan helt på volontärhjälp. Det vårdar runt 300 koalor om året. Det finns till och med en särskild koalaambulans.

- Jag jobbar här kanske en gång i månaden. Men många är pensionärer och kan jobba fler dagar, säger Alison Caroll, som just i dag guidar en grupp turister runt på sjukhuset.

Xavier får stanna

Sjukhuset har inget regelbundet kommunalt eller statligt stöd. Verksamheten kostar en halv miljon australiska dollar om året, motsvarande cirka 3,2 miljoner svenska kronor. Besökare kan lämna pengar i koalasparbössor som sitter fast vid varje inhägnad, tillsammans med information om de enskilda fallen.

ANNONS

Varje patient får ett mikrochip i örat och många kommer tillbaka flera gånger. En del är i så dåligt skick att de aldrig kan släppas ut igen.

Som Xavier. Han hittades i Barrington två timmar härifrån i juli 2013 med svår ögoninflammation, bindhinnekatarr, till följd av klamydia. Nu sitter han i en liten inhägnad på sjukhusets baksida och ges medicin.

- Hans ögon syntes inte över huvud taget, och när behandlingen var över efter sex veckor upptäcktes att han var helt blind. Dessvärre skulle han inte klara sig i det fria, säger Alison Caroll.

Fakta: Koalan

Koalan är ett pungdjur som finns på Australiens östkust.

Djuret är det enda i världen som lever uteslutande på eukalyptusblad och äter omkring ett halvt kilo om dagen.

Ordet ”koala” tros ha betytt ”ingen dryck” på ett av språken hos landets ursprungsfolk; djuret får den vätska den behöver från eukalyptusbladen. Men bladen kräver mycket energi att smälta och djuren sover 18–22 timmar om dygnet.

Innan européerna kom till Australien fanns det miljontals koalor. En hård pälsjakt utrotade dem nästan innan den förbjöds 1927. Därefter växte beståndet sakta. Men de senaste 20 åren har antalet djur åter sjunkit dramatiskt.

Lobbyorganisationen Australian Koala Foundation uppskattar att det finns färre än 100000 koalor kvar i vilt tillstånd i dag, kanske så få som 43000.

I några områden har 80 procent av koalorna försvunnit de senaste tio åren.

I det vilda kan djuret bli omkring 15 år.

Varje år dör uppskattningsvis 4000 koalor i bilolyckor och av hundattacker. Några stora skogsbränder under de senaste åren har också drabbat koalorna hårt.

Klamydian är utbredd. Hos vissa vilda koalabestånd är över hälften av alla de könsmogna honorna helt sterila. Myndigheterna har kritiserats för att inte ta hotet mot arten på allvar.

Andra djur är också smittade av sjukdomen, men vanligen på mycket lägre nivå. Den drabbar koalor mycket allvarligare, och experter vet inte varför.

ANNONS