Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Knivman i Åbo valde ut kvinnor

Två är döda och åtta personer har skadats efter en knivattack i Åbo. Enligt polisen riktade knivmannen in sig på kvinnor. Nu utreds attacken som ett terrordåd.

De båda dödsoffren är finländska medborgare. Bland de åtta skadade finns en enligt uppdaterad information från polisen en svensk, en britt och en italienare.
Den huvudmisstänkte är en marockansk medborgare, som uppger att han är 18 år och kom till Finland 2016. En poliskälla säger till tv-kanalen MTV att han hade fått avslag på en ansökan om asyl i Finland, men avslaget har inte bekräftats av polisen officiellt.

Valde ut kvinnor

Enligt polisen valde angriparen ut kvinnor. Förutom de två som miste livet är sex av de skadade kvinnor. De män som skadades ska antingen ha försökt hindra gärningsmannen eller hjälpa hans offer.
Yngst av offren är en 15-åring. Den äldsta är 67 år.

Totalt är nu fyra personer gripna utöver 18-åringen, och en är internationellt efterlyst. Svenska säkerhetspolisen skriver på Twitter att man bistår sina finländska kollegor i deras arbete, utan att precisera närmare hur. Polisens nationella mediecenter bekräftar för TT att man tagit emot en internationell efterlysning från den finländska polisen gällande en person.
Förutom den huvudmisstänkte misstänks också fyra andra för samma brott, meddelade polisen på lördagseftermiddagen enligt etermediebolaget Yle.

Uppe på regeringsnivå

Finlands regering sammanträdde under kvällen. Statsminister Juha Sipilä (C) säger att det är fråga om ett ovanligt allvarligt våldsdåd, som chockar alla finländare.
Sipilä tackar polisen och övriga myndigheter för deras professionella och snabba agerande.
"Nu måste vi hålla ihop, inte svara på hat med hat", skriver Sipilä på Twitter.

Knivdådet inträffade strax efter klockan fyra på eftermiddagen i fredags. De skadade vårdas på Åbo universitetscentralsjukhus, en del av dem på intensiven.
Polis sköt den misstänkte gärningsmannen i låret. Han opererades och vårdas på intensiven, men hans tillstånd uppges inte vara allvarligt.

Polisen sade först att den utreder händelserna som misstänkta mord, men under lördagen ändrades misstankarna till terrormord och försök till terrormord.

"Folk skrek i panik"

Svenska Anna Munkhammar, 22 år från Ludvika, blev vittne på nära håll.
– Folk skrek i vild panik, säger hon till Dalarnas Tidningar.
Hon berättar om hur alla stannade upp på torget och försökte ta in vad som precis hade hänt.
– Först stod alla på torget helt stilla och skrek. Sedan sprang personen med kniven därifrån och det var då alla började skrika och springa i panik.

På Facebook har människor erbjudit samtalshjälp till dem som känner att de behöver det.
Flera krisnummer öppnades och i Åbo domkyrka hölls en bönestund på kvällen, där president Sauli Niinistö och finansminister Petteri Orpo deltog.

Presidenten framförde å alla finländares vägnar sina djupaste kondoleanser till offren, deras anhöriga och vänner.
På Salutorget i Åbo pågår under eftermiddagen en manifestation med anledning av knivdådet. Demonstrationen arrangeras av irakier och syrier i Åbo.
Staden halade i morse flaggorna på halv stång, meddelar Åbo stad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.