Ingångarna till Forbury Gardens, parken i Reading där gärningsmannen gick till attack, var avspärrade under söndagen.
Ingångarna till Forbury Gardens, parken i Reading där gärningsmannen gick till attack, var avspärrade under söndagen. Bild: Alastair Grant/AP/TT

Knivdåd i Reading utreds som terrorbrott

Knivdådet i brittiska Reading utreds som terrorbrott. En 25-årig man har gripits misstänkt för den dödliga attacken i en park, där tre miste livet och ytterligare två skadades svårt.

ANNONS

Polisen uppgav inledningsvis att knivattacken i en park i Reading inte tycktes ha några terrorkopplingar, men ändrade sig under söndagen.

– Även om motivet bakom detta fruktansvärda dåd fortfarande är långt ifrån klarlagt så har antiterrorpolisen tagit över ansvaret för att leda utredningen, säger Neil Basu, biträdande polismästare på Londonpolisen på en presskonferens, rapporterar The Guardian.

Polisen har ännu inte redogjort för vilka uppgifter som lett till misstanken om terrorbrott.

BBC: Känd av MI5

Säkerhetskällor uppger för BBC att den gripne blev känd för säkerhetstjänsten MI5 2019, då det fanns misstankar om att mannen kunde vara på väg utomlands i eventuellt terrorsyfte. Enligt BBC-källan ansågs mannen efter en undersökning av uppgifterna dock inte utgöra ett allvarligt hot eller en överhängande risk.

ANNONS

Sent på lördagskvällen genomfördes en husrannsakan mot vad som tros vara den misstänktes bostad i Reading, rapporterar The Guardian. Videoinspelningar från platsen tycks enligt brittiska medier visa hur antiterrorpolis genomför en kontrollerad sprängning av ett föremål.

Högg omkring sig

Polis larmades till parken Forbury Gardens vid sjutiden på lördagskvällen lokal tid. Då hade minst sex personer attackerats med kniv i den centrala parken, som i sommarkvällen var full av helglediga Readingbor.

– En ensam person gick genom parken, skrek någonting obegripligt och gick fram till en stor grupp på omkring tio människor och försökte hugga dem, berättar vittnet Lawrence Wort för nyhetsbyrån PA enligt AFP.

Tre av dem som attackerades avled. Enligt de första uppgifterna skadades dessutom tre personer svårt, men enligt BBC rörde det sig i själva verket om två personer som fördes till sjukhus. Av dessa har en kunnat skrivas ut medan tillståndet för den andra beskrivs som icke-livshotande.

Psykisk ohälsa

Enligt The Telegraph är den misstänkte 25-åringen asylsökande från Libyen. Han ska ha bott i Storbritannien i flera år efter att ha flytt hemlandets inbördeskrig.

Tidningen skriver, med hänvisning till poliskällor, att "psykisk ohälsa bedöms vara en starkt bidragande faktor bakom dådet".

Mannen har enligt The Guardian tidigare avtjänat straff för icke terrorrelaterad brottslighet. Hans återfallsrisk bedömdes som hög och han stod under övervakning av frivårdsmyndigheten NPS, som bekräftar att han lider av "svår psykisk ohälsa".

ANNONS

Till BBC säger premiärminister Boris Johnson att han är öppen för lagändringar, liknande den som genomfördes efter terrordådet i London i november i fjol då en man som var villkorligt frigiven för terrorbrott högg ihjäl tre.

Gustav Sjöholm/TT

Ivar Andersen/TT

En ambulanshelikopter landar i Forbury Gardens i centrala Reading.
En ambulanshelikopter landar i Forbury Gardens i centrala Reading. Bild: COGP79/AP/TT

Fakta: Tidigare terrordåd i Storbritannien

29 november 2019: Polisen skjuter en villkorligt frigiven man på London Bridge i centrala London efter att flera personer knivhuggits. Förutom gärningsmannen dör två människor i attacken.

3 juni 2017: Efter att ha mejat ned fotgängare vid London Bridge med en skåpbil går tre knivbeväpnande män till attack. Männen skjuts ihjäl av polis. Åtta personer dödas och omkring 50 skadas i dådet som terrorrörelsen IS tar på sig.

22 mars 2017: Fem personer dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster Bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts ihjäl av polis.

22 maj 2017: Ett självmordsdåd utanför Manchester Arena dödar 22 människor och skadar fler än 110. IS tar på sig attacken.

7 juli 2005: Inspirerade av terrornätverket al-Qaida genomförs självmordsbombningar under kollektivtrafikens morgonrusning i London. 56 människor dödas och fler än 700 skadas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS