Donald Trump har snart varit USA:s president i 100 dagar. Arkivbild.
Donald Trump har snart varit USA:s president i 100 dagar. Arkivbild.

Knackig "smekmånad" för Donald Trump

ANNONS
|

En presidents första tid brukar kallas för smekmånad, det är då han eller hon ses med blida ögon och kan infria många vallöften. Men Donald Trumps första dagar har inte varit lika tidigare presidenters:

Han har attackerat stora delar av USA:s presskår med anklagelser om "fejkade nyheter". Hans stab har förföljts av utredningar om eventuella kopplingar till ryska hackare. Och han har bytt åsikt i viktiga frågor.

"Ensam man"

Dale Kuehne, professor vid Saint Anselm College i New Hampshire som studerat Trumps bakgrund och ledarstil, säger att den politiskt och militärt oerfarne presidenten är en ensam man som är besatt av att vinna och som har svårt med förbindelser utanför affärslivet. Det gör att vänskapliga relationer, exempelvis med andra länder, inte är viktiga för honom.

ANNONS

- Han ser människor och länder som transaktioner. Och han är ingen ideolog utan väldigt pragmatisk. Om han inser att han behöver hjälp med Nordkorea så kan han bortse från sin tidigare kritik mot Kina och bli mycket trevligare mot dess ledare.

Sådana svängningar har skett på flera områden under presidentens första tid. Försvarsalliansen Nato, som under valrörelsen kallades "föråldrad", är inne i finrummen igen. Strafftullarna mot Kina uteblev. Och USA drar sig trots allt inte ur frihandelsavtalet Nafta.

Godkänd domare

Hur det går för Donald Trump beror naturligtvis på vem man frågar. Från Vita husets sida framhålls att hans val av ny domare till Högsta domstolen, konservative Neil Gorsuch, snabbt godkändes av senaten och nu är i tjänst (även om det krävdes en kontroversiell regeländring i senaten). Och flera av företrädaren Barack Obamas "jobbdödande" miljöregleringar har rivits upp, vilket öppnat för ny kolbrytning och byggen av omtvistade oljeledningar. Trump visade också militära muskler efter gasattacken i Syrien genom att beordra en robotattack mot en syrisk flygbas – något Obama aldrig gjorde. Men även där bröt Trump mot vallöften om att hålla USA borta från globala konflikter och sätta hemlandet först.

ANNONS

På minuskontot finns flera politiska fiaskon. Lagförslaget som skulle riva upp och ersätta sjukförsäkringslagen "Obamacare" – även det ett centralt vallöfte – fick dras tillbaka då det inte hade tillräckligt stöd i kongressen, trots att Republikanerna har majoritet i båda kamrarna. Presidenten har inte lyckats säkra pengar ur statskassan för bygget av den utlovade gränsmuren mot Mexiko. Och Trumps omtvistade inreseförbud, riktat mot människor från i huvudsak muslimska länder, har stoppats av domstolar som grundlagsvidrigt, både i sin ursprungliga och omarbetade form.

1361 dagar kvar

Motgångarna till trots har Trumpstyret ändå tagit tag i den enligt presidenten skadliga olagliga invandringen, bland annat genom utökade deporteringar. Trumps kritiker framhåller att samhällsklimatet i USA blivit hårt, att hans vana att hänga ut medier via Twitter är långt ifrån presidentlik. Anhängarna å sin sida talar om en sällan skådad optimism.

- Hans största utmaning framöver blir samarbetet med kongressen. Och handelsfrågorna och globaliseringen är svåra för honom att hantera, säger Kuehne om framtiden.

Ett är klart, de återstående 1361 dagarna med Trump lär bli fortsatt fyllda av kontroverser.

ANNONS

TT

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet som äger ett stort antal bolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Försökte bli Reformpartiets presidentkandidat 2000 men kastade in handduken. Har övervägt att ställa upp i presidentval tidigare, men inte gjort det förrän i juni 2015 då han offentliggjorde sin satsning på Vita huset.

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen seglade Trump genom primärvalen. Han utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli 2016, vann presidentvalet över demokraten Hillary Clinton den 8 november och installerades den 20 januari.

Lämnade vid en presskonferens i januari över styret av bolagssfären till två av sina söner för att "undvika intressekonflikter".

Fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar oavlönat i Vita huset. Hennes make Jared Kushner är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Fakta: Donald Trumps popularitet

Republikanen Donald Trump har i nuläget det lägsta stöd en president haft under sitt första år sedan opinionsinstitutet Gallup började mäta, vilket skedde 1945 då Harry Truman var president. Enligt Gallup, som gör dagliga mätningar, anser 39 procent av landsmännen att Trump gör ett bra jobb. Strax före sin hundrade dag hade demokraten Barack Obama ett stöd på 65 procent och republikanen GeorgeW Bush 53 procent.

Enligt Real Clear Politics, som sammanställer en rad aktuella mätningar, anser 42,6 procent av amerikanerna i nuläget att Trump gör bra ifrån sig medan 52,4 procent är av motsatt åsikt.

35,3 procent anser att landet utvecklas i rätt riktning, medan 56,3 procent tycker att USA har slagit in på fel väg.

18,7 procent av amerikanerna tycker att kongressen gör ett bra jobb. 67,2 procent gör tummen ner för de folkvalda.

Källa: Gallup och Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

ANNONS