Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Klockan tickar – Trump står fast vid murkrav

Representanthuset i USA blidkar president Donald Trumps ultimatum om finansiering av en mur mot Mexiko. Men senaten har redan sagt nej, lär säga nej igen och deadline för att statsapparaten ska hållas igång över jul är vid midnatt.

Senaten har redan godkänt en budget som ska gälla fram till den 8 februari, men president Trump sade nej till att skriva under skrivelsen och upprepade sitt krav om en mur mot Mexiko.

När klockan tickar för att sju av USA:s myndigheter ska få en säkrad finansiering landar saken hos senaten ånyo. Vid midnatt Washingtontid går statsapparaten mot en delvis nedstängning.

Inga demokrater för

Representanthuset godtog på fredagen ett nytt förslag för att undvika att statsapparaten stängs ned. Där viks motsvarande drygt 51 miljarder svenska kronor till ett murbygge, samt ytterligare en större summa till katastrofbistånd, men inga närvarande demokrater röstade för skrivelsen.

Inför en ny omröstning i senaten sätter Donald Trump hårt mot hårt: Han kommer inte att skriva under någonting så länge han inte får igenom sitt murkrav.

"Demokraterna, vars röster vi behöver i senaten, kommer antagligen att rösta mot gränssäkerhet och muren trots att de vet att det finns ett DESPERAT BEHOV", skriver presidenten på Twitter.

"Om Demokraterna röstar nej kommer det att bli en nedstängning som kommer att pågå en väldigt lång tid."

"Tiden rinner ut"

I senaten har republikanerna minsta möjliga majoritet, 51 stolar av 100. För att ett budgetförslag som detta ska godtas krävs 60 röster.

- Möjligheten att senaten också ska anta den är låg, mycket låg, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

- Det vandrar mot någon slags shutdown.

Trump har tidigare gett olika signaler om hur hårt han är beredd att driva på frågan om finansiering av gränsåtgärder.

- Nu håller tiden på att rinna ut, säger Dag Blanck.

- I januari har ju demokraterna majoritet i representanthuset. Då kommer det att bli mycket, mycket svårare.

Varnar för kaos

Demokraternas gruppledare i senaten, Chuck Schumer säger att förutsättningarna är tydliga och varnar för att president Trump är på väg att skapa en kaossituation för USA.

- Trumps temperamentsfulla utbrott kan orsaka en nedstängning av statsapparaten. De kommer inte att ge honom hans mur, säger Schumer.

I praktiken innebär en nedstängning att tusentals statligt anställda riskerar att bli utan lön inför julledigheten.

Donald Trump har planerat två veckors semester i Florida, men kommer inte att åka bort om myndigheterna stängs, uppger Vita huset.