Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den republikanske Arizonasenatorn John McCain.

Klockan tickar för republikansk skattereform

Republikanerna i USA:s kongress spurtar för att gå i mål med den skattereform som, om den får grönt ljus, blir president Donald Trumps första stora lagstiftningsseger. Två republikaner som tvekat in i det sista ger nu tummen upp.

Kongressens båda kamrar har jämkat ihop sina respektive skattesänkningsförslag. Den nya skrivningen ska nu debatteras och måste godkännas av både senaten och representanthuset innan en färdig lag kan skrivas under av president Trump. Mycket talar för att lagförslaget förhållandevis enkelt seglar igenom representanthuset.

I senaten har det sett tuffare ut. Republikanerna har 52 av de 100 platserna i kammaren, och inte alla har ställt sig bakom skatteomläggningen. Men på fredagen gav de två som länge kämpat emot besked att de ställer sig bakom det senaste förslaget.

Sjukliga senatorer

Tennesseesenatorn Bob Corker, som under hösten bråkat med Trump, meddelar att han nu tänker rösta ja. Samma besked kommer från Floridasenatorn Marco Rubio, som hade villkorat sin röst med generösare avdrag för barnfamiljer. Han meddelar via Twitter att han är nöjd med de ändringar som har gjorts.

Därmed verkar allt vara uppgjort för att förslaget ska antas även av senaten. En osäkerhetsfaktor är Arizonasenatorn John McCain som tampas med med hjärncancer, det är osäkert om han kan närvara vid en omröstning. Detsamma gäller för Mississippisenatorn Thad Cochran som haft urinvägsinfektioner och nyligen opererat bort ett större födelsemärke.

Vicepresident Mike Pence, som är senatens ordförande, har senarelagt en planerad resa till Mellanöstern för att kunna lägga utslagsrösten om det behövs. Man hoppas på en omröstning på måndag eller tisdag, enligt nyhetskanalen CNN.

Före jul

I reformförslagets nuvarande skrivning står att bolagsskatten ska sänkas från 35 procent till 21 procent, enligt bland andra CNBC. Dessutom förordas rejäla skattesänkningar för privatpersoner samt utökade möjligheter att göra avdrag. Vissa kryphål och andra avdrag försvinner dock.

Ingen ur Demokraterna har ställt sig bakom förslaget.

President Trump har sagt att han vill ha ett färdigt lagförslag för undertecknande före jul. I januari lär det bli ännu svårare för Republikanerna eftersom demokraten Doug Jones, som just vann Alabamas fyllnadsval till senaten, då intar sin plats.