Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roy Moore, domare och republikansk kandidat i fyllnadsvalet till senaten i Alabama. Arkivbild.

Kliver Moore åt sidan efter sexanklagelser?

Fem kvinnor har nu anklagat den kontroversielle amerikanske politikern och domaren Roy Moore för sexuella trakasserier. Senatens majoritetsledare säger att han tror på dem. Frågan är vad som händer med Moores kandidatur till senaten.

Ord står mot ord i den uppmärksammade spurten i valrörelsen inför fyllnadsvalet i Alabama den 12 december. Roy Moore vägrar att dra tillbaka sin kandidatur. Han hävdar att han är utsatt för en häxjakt och säger att han överväger att stämma tidningen The Washington Post, som publicerade de första vittnesmålen från kvinnor.

Enligt kvinnorna skedde trakasserierna på 1970-talet då de var tonåringar. Den yngsta ska ha varit 14 år när han förgrep sig på dem.

McConnell uppmanar

Den senaste kvinnan, nu en 55-årig affärskvinna i Alabama, gör gällande att Moore erbjöd sig att skjutsa hem henne från restaurangen där hon arbetade som servitris som 16-åring. Men i stället ska han ha parkerat och låst bilen och sedan försökt trycka ner hennes huvud mot sitt skrev – innan han gav upp och körde i väg utan henne.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell säger att han tror på kvinnorna och uppmanar Moore att stiga åt sidan. Detsamma gör representanthusets talman Paul Ryan. Flera partikamrater har stämt in i kören, bland dem Mainesenatorn Susan Collins och Coloradosenatorn Cory Gardner.

Enligt Alabamas delstatslag är det för sent att ta bort Moores namn från valsedlarna men just nu diskuteras huruvida det går att ta fram en annan kandidat som väljarna manuellt kan skriva in på valsedlarna.

Bannon-kampanj

Valet, som syftar till att fylla den plats i senaten som nuvarande justitieminister Jeff Sessions höll, var uppmärksammat redan före #metoo-anklagelserna. Detta eftersom det var det första lokala val där president Donald Trumps tidigare chefsstrateg, kontroversielle Steve Bannon, drev kampanj. Bannon har förklarat krig mot det republikanska partietablissemanget och stöttade i partiets primärval Moore – inte den mer moderate Luther Strange, som suttit på senatsplatsen sedan Sessions blev minister.

Den djupt religiöse och ärkekonservative Moore var tidigare chefsdomare för Alabamas högsta domstol. Han är abortmotståndare och känd för att ha kallat homosexualitet för "ondska" och för att ha vägrat att utfärda vigselbevis för samkönade.

Kan uteslutas

Om Moore fullföljer sin kampanj och segrar i valet i december så kan senaten agera på egen hand, skriver tidningen USA Today. En medlem kan uteslutas efter en omröstning i kammaren som enbart kräver enkel majoritet. En starkare markering är relegering, som kräver två tredjedelars majoritet. Historiskt har sådana avvisningar skett ett tjugotal gånger, främst under inbördeskriget på 1800-talet.

För att ytterligare bidra till dramatiken så är det i senaten mycket jämnt. I nuläget kontrollerar Republikanerna 52 av de 100 platserna. Om demokraten Doug Jones vinner i december ökar spänningen inför nästa års mellanårsval till kongressen.