Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aborträttighetsförespåkare demonstrerar utanför HD-domaren Justice Brett Kavanaughs bostad i måndags.
Aborträttighetsförespåkare demonstrerar utanför HD-domaren Justice Brett Kavanaughs bostad i måndags. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT

Kliniker vädjar till HD om Texas abortlag

Fler försök görs för att omkullkasta Texas hårda abortlag.
Abortkliniker vill att Högsta domstolen pausar lagen under tiden som den granskas rättsligt.

Abortkliniker i Texas vädjar till USA:s Högsta domstol att omedelbart stoppa delstatens stränga abortlag på grund av "den stora skada som förbudet orsakar", skriver Reuters.

Flera rättsprocesser pågår, bland annat har justitiedepartementet stämt Texas, och Högsta domstolen brukar inte gärna vilja ta upp ett ärende innan lägre instanser har sagt sitt.

Men det är just precis det som abortklinikerna nu vill att Högsta domstolen ska göra. Skadan som lagen orsakar gör att den måste pausas medan det utreds huruvida den håller sig inom konstitutionens ramar eller inte, anser abortklinikerna.

"Kris"

Domstolen, som har konservativ majoritet, valde redan i samband med att lagen trädde i kraft vid månadsskiftet att inte agera på en nödhemställan om att stoppa den. Omröstningen blev jämnast möjliga, fem–fyra, och abortklinikerna vill att de nio domarna tar ställning i frågan igen.

"Texas befinner sig i kris," skriver abortklinikerna i sin framställan till domstolen, enligt Reuters.

Sedan abortlagen trädde i kraft tvingas gravida resa tiotals mil till andra delstater för att göra abort, vilket har ökat riskerna för kvinnorna och förlängt köerna hos granndelstaternas kliniker, skriver de.

Gäller från månadsskiftet

De nya reglerna började gälla den 1 september och innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner möjlighet att anmäla och stämma utförare av aborter.

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan. President Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana abortlagen och skydda abortklinikerna.

Bakgrund: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för "Roe mot Wade" från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i USA:s konstitution som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Enligt "Roe mot Wade" är abort tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanligt.

Efter "Roe mot Wade" har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters försök att införa abortförbud som grundlagsvidriga.

Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Flera konservativa delstatsstyren har satt upp så strikta regler för abortkliniker att många har tvingats stänga. Man har också satt gränser för hur sent i graviditeten en abort får genomföras. Georgia och Missouri – och nu senast Texas – har exempelvis infört så kallade hjärtslagslagar som begränsar abort till de första sex veckorna av graviditeten. I Texas tillåts privatpersoner nu stämma alla som misstänks ha hjälpt en kvinna att göra abort – läkare och sjuksköterskor men även taxichaufförer och andra.

Abortfrågan diskuteras intensivt bland politiker. De som motsätter sig ingreppet är ofta konservativa republikaner, inte sällan djupt religiösa, medan demokrater ofta försvarar aborträtten.