Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Chiles miljöminister Carolina Schmidt – ordförande för FN:s klimatmöte i Madrid – vädjade till alla parter att göra ett sista försök att komma överens. Bild: Manu Fernandez
Chiles miljöminister Carolina Schmidt – ordförande för FN:s klimatmöte i Madrid – vädjade till alla parter att göra ett sista försök att komma överens. Bild: Manu Fernandez

Klimatmötet slut – ett steg framåt och ett bakåt

Efter rekordlånga förhandlingar på övertid har FN:s klimatmöte avslutats. Under mötet har länderna enats om höjda klimatambitioner, men det viktiga beslutet om utsläppshandel skjuts upp.

Efter en hård debatt har parterna kunnat enas om det styrdokument som vägleder klimatarbetet under det kommande året. Där ryms bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat hårt för – att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

Däremot har den stora frågan om handel med utsläppsminskningar, som beskrivs i artikel 6, skjutits upp till nästa års klimatmöte i Glasgow. Här står framför allt EU och Brasilien för långt i från varandra för att det ska vara möjligt att nå fram till en kompromiss.

FN:s stora klimatmöte, där nästan 200 länder deltagit, pågick två dygn på övertid – och slår därmed rekord i utdragenhet. Stämningen har tidvis varit mycket frustrerad – och det har hörts en hel del kritik mot ordförandelandet Chile för bristfällig organisation.

Under de avslutande överläggningarna har irritationen stegrats ytterligare, då många delegater på grund av tekniska problem med hemsidan inte har lyckats hitta de dokument som ska diskuteras. Men det har samtidigt resulterat i många fyndiga skämt, som efter hand fick stämningen att lätta.

Fakta: Klimattoppmötet i Madrid

Den 2–13 december pågår FN:s klimattoppmöte COP25 i Madrid, som hastigt tog över värdskapet när Santiago i Chile backade ur på grund av oroligheter i landet. Nu pågår mötet på övertid.

Runt 25 000 deltagare från nästan 200 länder deltar. Under första veckan är det främst tjänstemän som förhandlar, under andra veckan anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Sverige förhandlar inte som enskilt land, utan genom EU.

Den formella agendan handlar mycket om hur Parisavtalet ska implementeras. Regler för utsläppshandeln mellan länder ska beslutas (artikel 6) och en översyn ska göras av hur skador och förluster till följd av klimatförändringen hanteras.

Andra frågor som lyfts fram är havsfrågor och jämställdhet. Dessutom pågår mängder av möten utanför förhandlingsrummen där klimatorganisationer, näringsliv och forskare deltar.

Källa: Regeringen, COP25.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.