Avskogningen av Amazonas regnskog är omfattande. Här syns den skarpa gränsen mellan regnskog och avskogat område som används till boskapsrancher. Arkivbild.
Avskogningen av Amazonas regnskog är omfattande. Här syns den skarpa gränsen mellan regnskog och avskogat område som används till boskapsrancher. Arkivbild. Bild: Rodrigo Abd/AP/TT

Klimatmötet: Löfte om att stoppa avskogningen och minska utsläppen

Fler än 100 länder lovar att stoppa avskogningen innan 2030. Det är det första större avtalet som framkommit vid FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow. Indien har också lovat att minska sina utsläpp till netto noll till 2070.

ANNONS
|

Under klimatmötet COP26 i Glasgow fick inledningsvis världsledare tre minuter på sig var att prata om deras syn på klimatet.

– Vi är alla medvetna om hur akut klimatkrisen är. Vi har alla enats om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, sade Stefan Löfven inledningsvis i Glasgow.

– Mötet har världens ögon riktade mot sig och avgörande frågor att behandla. Kommer vi att agera och göra det som krävs? Tar vi vara på den enorma möjlighet vi nu har eller dömer vi framtida generationer till lidande, frågade sig Joe Biden, USA:s president.

Stefan Löfven var på plats i Glasgow och sade ”Vi är alla medvetna om hur akut klimatkrisen är.” Bild: AP Photo/Alastair Grant, Pool.
Stefan Löfven var på plats i Glasgow och sade ”Vi är alla medvetna om hur akut klimatkrisen är.” Bild: AP Photo/Alastair Grant, Pool.

LÄS MER:Allt du behöver veta om klimatmötet i Glasgow

Löfte om att stoppa avskogningen

Vid ett senare skede togs ett av det första större avtalet upp under mötet. Det handlade om att fler än 100 länder lovar att stoppa avskogningen innan 2030.

ANNONS

Brasilien, Indonesien och Kongo-Kinshasa finns med bland de undertecknande länderna, som tillsammans står för omkring 85 procent av världens skogar.

Även de nordiska länderna, USA, Kanada, Kina och Ryssland finns bland länderna som gett överenskommelsen grönt ljus.

BBC uppger att tanken är att avskogning inte längre ska vara en del av världshandeln kring jordbruksprodukter som soja, kakao och palmolja. Totalt kommer regeringar i 28 olika länder erbjuda sig att ta bort det.

Återställa jordens skogar

Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister, är värd för det stora globala mötet i Glasgow och han berättar att avtalet kommer att kallas för ”landsmärkesavtal för att skydda och återställa jordens skogar”.

– Det är goda nyheter att ha ett politiskt åtagande att stoppa avskogningen från så många länder, och en betydande finansiering för att gå vidare på den resan, sade professor Simon Lewis, expert på klimat och skogar vid University College London, till BBC News.

LÄS MER:Thunberg på klimatmötet – med polisbevakning

Men vidare förklarade professorn sin oro och menar att världen ”har varit här förut” efter tidigare försök med att stoppa avskogningen.

Indiens premiärminister Narendra Modi berättar att landet ska minska utsläppen till netto noll till 2070. Bild: AP Photo/Alastair Grant, Pool.
Indiens premiärminister Narendra Modi berättar att landet ska minska utsläppen till netto noll till 2070. Bild: AP Photo/Alastair Grant, Pool.

Indien ska minska sina utsläpp

Något som också framkom under början av klimatmötet var att Indien ska minska sina utsläpp till netto noll till 2070, något som BBC News tidigare rapporterat om.

ANNONS

Efter Kina, USA och EU är Indien det land som släpper ut mest koldioxid och det är första gången man har uttalat sig om ett sådant löfte vid ett klimatmöte.

I dag kommer mer än 50 procent av landets el från kol. Men något som forskare tidigare har konstaterat är att målet för kolneutralitet måste nås tidigare än så för att inte förvärra uppvärmningen, enligt tidningen.

Modi presenterade även ett antal delmål. Det handlar bland annat om att minska utsläppen med 45 procent per capita till 2030 och att öka andelen energi från förnybara källor från det tidigare målet 450 till 500 gigawatt-timmar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS