Klen tröst för Europas vänster

ANNONS
|

Att lilla Grekland ser ut att få en vänsterregering är inte mycket till uppmuntran för en socialdemokrati som förlorat makten i land efter land.

Dagens politiska karta över Europa har vänts i sin motsats jämfört med för tio år sedan. Då styrde socialdemokrater i tolv av de då femton EU-länderna – i alla utom Spanien, Belgien och Luxemburg.

I Tyskland var Gerhard Schröder förbundskansler. Tony Blair var premiärminister i Storbritannien, Lionel Jospin i Frankrike, Massimo D'Alema i Italien. Allihop socialdemokrater.

ANNONS

Här hemma regerade Göran Persson. Kollegerna i Danmark och Finland hade samma partifärg. Idag är alla tre ersatta av borgerliga statsministrar.

Senaste smällen för Europas socialdemokrater var förra helgens val i Tyskland, där SPD efter elva år åkte ur regeringen. Partiet fick bara 23 procent av rösterna, det sämsta resultatet i förbundsrepublikens historia.

I Frankrike är socialistpartiet i spillror till följd av inre strider – för att inte säga ett smutsigt inbördeskrig. I förra årets medlemsomröstning om ny partiledare vann Martine Aubry över Ségolène Royal med en promilles övervikt efter misstänkt valfusk.

Partiet gjorde ett riktigt magplask i EU-valet i somras med bara 16 procent av rösterna. De gröna fick lika många. Etta blev president Nicolas Sarkozys borgerliga parti.

I Italien har vänstern försökt samla sig i ett nytt parti – Demokraterna – men har inte haft en chans mot Silvio Berlusconis högerallians.

ANNONS

I Österrike gjorde socialdemokraterna ifjol sitt sämsta val och fick för första gången under 30 procent – men kunde ändå behålla ledartröjan i regeringen. Sedan dess har partiet fått än mer stryk i flera regionval.

Inte är det bättre österut. Bulgariens socialdemokratiska regering föll i sommarens val. Ungern styrs visserligen av socialister, men högernationalistiska Fidesz samlar 65-70 procents stöd i mätningarna.

Helt nattsvart är det dock inte för vänstern. Spanien styrs av socialister. Och även i Portugal ser socialisterna ut att sitta kvar efter förra helgens val – men de har inte längre egen majoritet.

Likaså överlevde Norges rödgröna regering förra månadens val.

De här tre länderna höll brittiske premiärministern Gordon Brown fram som inspirerande exempel på Labours kongress i veckan. Står sig opinionen får dock Brown lämna ifrån sig makten i nästa års val till konservativa Tory. Det ser knappt ut som Labour kan klå Liberaldemokraterna, landets ständiga trea.

ANNONS

Jämfört med den golgatavandringen är den väntade triumfen i Grekland inte mycket till lindring för Europas socialdemokrater.

ANNONS