Var tredje flicka i Indien tvingas gifta sig innan 18-års ålder. Arkivbild.
Var tredje flicka i Indien tvingas gifta sig innan 18-års ålder. Arkivbild.

Klasskamrater räddade barnbrud i Indien

Bortgift vid elva års ålder. Tvingad att sluta skolan vid 16. Där kunde Anjus historia tagit slut, precis som den gör för en tredjedel av alla indiska flickor. Men hennes klasskamrater ville annorlunda, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS
|

Mannen som bröderna bestämde att hon skulle gifta sig med var tio år äldre. Men Anju, som var elva år vid giftermålet, fick åtminstone bo kvar hemma och fortsätta gå i skolan. I några år.

I maj beslutade familjen att det var dags för nu 16-åriga Anju att flytta till makens hemby. Och därmed var också skolgången till ända.

Ointresserad polis

En tredjedel av alla indiska flickor tvingas gifta sig innan 18-års ålder. I Anjus delstat Rajastan, i västra Indien, är andelen 60 procent. Hennes olycksöde var alltså ingenting ovanligt. Det var däremot skolkamraternas reaktion.

ANNONS

När 16-åringen plötsligt lyste med sin frånvaro anade klassen oråd. Och begav sig ut för att leta. Kamraterna sökte sig hela vägen fram till Anjus påtvingade hem. Flera av dem vandrade barfota i kilometer för att hitta henne. Därefter vände de sig till polisen.

Men trots att barnäktenskap är olagligt i Indien visade ordningsmakten inget intresse för att ingripa. Men en uppmärksam klasskamrat hade noterat telefonnumret till staden Jaipurs högsta tjänsteman på polisstationens vägg och ringde för att vädja om hjälp. Mannen i andra änden av linjen hade inflytande nog att få polisen på fötter. Och ge Anju möjligheten till en annan framtid.

Tillbaka i skolbänken

- Jag ringde några samtal till tjänstemän och myndigheter och hon räddades och återvände till skolan efter det, säger Siddharth Mahajan.

Anju är nu tillbaka i skolbänken. Återförenad med klasskamraterna som räddade henne. Enligt tidningen Hindustan Times vill hon fortsätta studera och har vänt sig till en lokal domstol för att få den ofrivilliga föreningen ogiltigförklarad.

- Jag vill att det här äktenskapet ska ta slut, säger Anju.

ANNONS

TT

Barnäktenskap i Indien

33 procent av alla flickor i Indien gifter sig innan 18 års ålder. Andelen är en av de högsta i världen men har likväl sjunkit från 54 procent i början av 1990-talet.

Frekvensen av barnäktenskap är lägst i södra och östra Indien och högst i centrala och västra. Delstaterna Rajastan och Bihar, där omkring 60 procent av flickorna gifter sig innan 18, toppar listan.

Barnäktenskap är olagligt sedan 2006 men myndigheternas resurser är begränsade och polisen är ofta ovillig att implementera lagen om den står i strid mot lokala traditioner.

Flickor som tvingas in i äktenskap innan 18-års ålder löper förhöjd risk att hoppa av skolan, ha låg inkomst och utsättas för våld i hemmet.

Källa: Unicef

ANNONS