Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kläder som ger rubriker

Rör inte Ivanka! Donald Trump är rasande över att dotterns klädkollektion plockas bort från varuhus. Kritiken är massiv mot att presidenten lägger sig i en familjemedlems affärsverksamhet.

Ivanka Trump designar kläder och smycken. Pappa hävdar att affärerna går lysande och Ivanka var med när Trump, som nyvald president, mötte Japans premiärminister. Ivankas företag förhandlar om licensavtal med Japan. Det mesta tillverkas i Kina.

Ivanka Trumps kläder säljs på varuhus i USA och skulle – om kvalité, design och prisnivå endast var avgörande – klassificeras som ett enklare sortiment. Men hennes kläder har funnits på Nordstroms som finns i toppen bland de stora varuhuskedjorna.

Högst upp finns exklusiva Neiman Marcus, sedan kommer Nordstroms och Sachs Fifth Avenue och därefter Macy´s och Lord & Taylor. Det är Nordstroms som avslutat sitt avtal med Ivanka.

På senare år har Ivanka Trumps kläder ofta hamnat i outletkedjan T.J. Maxx källarlokaler och vid presidentinstallationen hade Sachs Fifth Avenues outlet i Washington hängt fram Ivanka-kollektioner till kraftigt rabatterade priser, från drygt 100 dollar till 30 för en klänning. Och rea ovanpå det. Skor plagierade på Chanel – beige med svart tå – slumpades bort på Lord & Taylor.

Det påstås att kunders påtryckningar på Nordstroms fått ledningen att dumpa Ivanka. Men klädkedjan förnekar det och hänvisar till sviktande försäljning.

Trumps presschef Sean Spicer hävdar dock att detta är ett sätt att straffa Trump för att han vann valet och för att underminera hans politik.

Att protestera med plånboken är inte nytt. Och Donald Trump själv har tidigare råkat ut för att hans herrkollektion med skjortor och slipsar plockats bort från hyllorna. Det var Macy´s som vägrade att sälja Trumps kläder sedan han hävdat att Barack Obama inte var född på Hawaii (utan i faderns hemland Kenya) och därför inte kunde vara president i USA.

Macy´s varuhus i Honolulu var först ut med att rensa bort Trumps Signature Collection efter hot om bojkott från kunder. Övriga Macy´s-varuhus följde efter. Idag är det svårt att hitta Trumpskjortor och slipsar utanför hans egen affär i Trump Tower i New York, där verksamheten också verkar gå trögt om storleken på affären (en disk en trappa ned från entréplanet) skall anses vara en indikation på omsättningen. Trump själv påstår dock att nätförsäljningen är rekordartad.

Även Ivanka Trump har en affär i Trump Tower där hennes enklare smyckekollektion säljs. Den vänder sig till yngre kvinnor men läget på butiken gör att det inte går att undgå jämförelsen med juveltemplet Tiffanys. Tiffanys ligger i TrumpTower, precis utanför entrén. Donald Trump har dock sagt att Ivankas smycken är i samma klass som Tiffanys.

Frågetecknen var många om hur Donald Trump skulle hantera sitt affärsimperium samtidigt som han är president. Svaret blev att han överlämnade verksamheten till sina söner Erich och Donald jr. Ivanka – som av sin far sattes i ledningen vid omvandlingen av centralposten i Washington till hotell – har flyttat med sin familj till huvudstaden.

Hennes man Jared Kushner är svärfars närmaste rådgivare i Vita huset och Ivanka har sagt att hon för tillfället inte sköter sin affärsverksamhet utan lämnat över till andra. Själv skall hon ägna sig åt att installera sin familj (hon har tre barn, varav det yngsta är knappt ett år) och stötta sin pappa.

Trumphotellet sägs också gå knackigt. I det demokratiskt dominerade Washington går gäster ogärna till baren och restaurangen och beläggningen på hotellet – efter fullbeläggningen under installationen – påstås vara svag. 

Trumps raseri över Nordstroms agerande får kritik både från republikaner och demokrater. Han har tidigare sagt att kädkollektionen är i världsklass. Frågan är då varför Ivanka, hennes styvmamma Melania, halvsyster Tiffany och brödernas fruar valde andra designers vid presidentinstallationen. 
Ralph Lauren och Carolina Herrera tillhörde de säkrare korten när familjemedlemmarna själva kunde välja.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.