Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kjell och Erik blev historiska i kyrkan

Norrmännen Kjell Frölich Benjaminsen, 63, och Erik Skjelnäs, 70, är det första homosexuella paret i Norge att vigas i en kyrka.

Kjell Frölich Benjaminsen och Erik Skjelnäs har bott ihop i 36 år. Men det tog tid innan de fick lov att gifta sig i kyrkan. Men när det norska kyrkomötet på måndagen beslutade att tillåta samkönade äktenskap så bar det snabbt av till altaret i Eidskogs kyrka i Hedmark. Paret gifte sig vid midnatt mellan måndagen och tisdagen.

"En historisk dag"

- Denna dag är historisk på flera sätt. I dag firar vi att homosexuella äntligen kan gifta sig i kyrkan, säger prästen Bettina Eckbo till den norska tidningen Verdens Gang.

Kyrkan var fullsatt

Efter vigseln blev paret överraskade med blommor från statsministern Erna Solberg. För paret, som är troende, var det viktigt att vigseln skulle äga rum i en kyrka.

- Jag är ju fortsatt troende. Vi kunde inte lämna kyrkan bara för att det finns någon som inte är enig med oss, sade Kjell Frölich Benjaminsen till VG.

- Störst av allt är kärleken. Kärleken segrar till slut, tillägger han.

När paret slutligen vigdes och fick kyssa varandra utbröt spontana i applåder i den fullsatta kyrkan.

Champagne till gästerna

Parets bröllopsfest kommer att bli av först i juni, men redan efter vigseln bjöds det på champagne till gästerna.

Samkönade äktenskap utanför kyrkan är tillåtet i Norge sedan 2009, men nu är det alltså även tillåtet att genomföra ceremonin i kyrkan, oavsett makarnas kön.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.