Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinesiskt krigsskepp har beslagtagit amerikansk ubåt

Ett kinesiskt krigsskepp har beslagtagit en undervattensdrönare tillhörande den amerikanska flottan i internationella vatten i Sydkinesiska sjön. – Händelsen har lett till motåtgärder från USA som nu kräver att få den tillbaka, säger en amerikansk försvarstjänsteman.

Det var under torsdagen som det kinesiska krigsskeppet tog en obemannad amerikansk undervattensdrönare i beslag, enligt den brittiska tidningen The Independent.

USA har gjort en diplomatisk vädjan till Kina och krävt att den återlämnas, uppger en amerikansk försvarstjänsteman för Reuters.

 Händelsen, som är den första i sitt slag på senare tid, ägde rum den 15 december när USNS Bowditch, ett skepp för oceanografiska undersökningar var i färd med att hämta tillbaka den obemannade undervattensfarkosten, sa tjänstemannen som inte ville framträda med namn, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

 

Samlade inte in hemliga uppgifter

Pentagon uppgav under sen fredagseftermiddag att den amerikanska undervattensdrönaren samlade in uppgifter som inte är hemliga i det sydkinesiska havet. Bland annat uppges den ha samlat in oceanografiska data, inklusive salthalt, temperatur och vattnets klarhet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den typen av data kan hjälpa till att justera USA:s militära ekolodsdata. Detta eftersom ljudet påverkas av sådana faktorer.

Att Kina nu beslagtagit en amerikansk krigsfarkost kommer att skapa ytterligare oro angående Kinas växande militära närvaro i det omtvistade Sydkinesiska havet. I väst anses landets militarisering av sjöfartsutposter vara ett aggressivt drag. En amerikansk tankesmedja rapporterade i veckan att nya satellitbilder indikerade att Kina har installerat vapen, inklusive luftvärns- och anti-missilsystem, på alla sju konstgjorda öar som man byggt i det Sydkinesiska havet, rapporterar The Guardian.

 

Plockades mitt framför ögonen på amerikanerna

Kineserna uppges ha erkänt USA:s vädjan, men än så länge ha de inte svarat på den, menade den anonyme tjänstemannen, enligt The Guardian.

Den amerikanska fartyget, USNS Bowditch, hade stannat för att plocka upp två undervattensdrönare, när ett kinesiskt skepp som hade skuggat det dök upp. Det uppges då ha sjösatt en mindre båt som plockade en av drönarna, enligt den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.