I den kinesiska staden Xi’an sitter det förväntansfulla brudparet och tindrar framför en skärm. Nästan 10 000 kilometer bort sitter deras vigselförrättare Michael Foley – också framför en dator och en webbkamera.
– Jag kan inte föreställa mig en framtid utan dig. Det är därför jag vill gifta mig med dig och det är därför jag är här, säger Shin till sin fästmö innan vigseln, vilket The Guardian rapporterar om.
Shin och hennes partner har länge velat gifta sig, något som inte är möjligt för samkönade par i Kina. Men på sociala medier hörde paret om möjligheten att gifta sig online i den amerikanska delstaten Utah.
I Utah, en mestadels republikansk delstat i USA där den konservativa mormonkyrkan har ett betydande inflytande, finns det särskilda juridiska skrivelser. Utah har inga krav på att man bor i USA eller har ett amerikanskt medborgarskap för att man ska kunna gifta sig och delstatens fjärde största stad Provo tillåter internationella äktenskap online.
Nyheter om vigselmöjligheterna i Utah har börjat spridas på kinesiska sociala medier, där man lärt sig att kringgå den kinesiska statens censur genom att undvika ord som ”samkönade” och i stället använda sig av kodade ord som ”bästa vänner”.
Han har vigt dussintals par
Michael Foley arbetar som vigselförrättare i Utah och säger att han vigt ett dussintal homosexuella par från Kina. Han har till och med skapat sig en rutin för de kinesiska bröllopen som oftast sker mitt i natten, amerikansk tid.
Till The Guardian säger han att han vaknar klockan 03.00, tar på sig en kostym och går till sitt kök där han har en grön skärm iordningställd. Via Zoom genomför han bröllopet innan han somnar om igen.
– Det gör mig bara glad. Det är det som får mig att gå upp klockan tre på morgonen för att göra det, säger Michael Foley.

Han säger att bröllopen inte alltid är tårdrypande eller svämmar över med starka känslor, men att paren ibland har fått vänta i flera år på att få gifta sig och att det ”lyser igenom, den där känslan av att äntligen händer det”
– När jag säger "Du får nu kyssa din brud" ser det ut som jag sa att precis vunnit en miljard dollar. Det låter ”cheesy”, men det är ren magi för mig. Det är en magisk, underbar känsla och jag blir aldrig trött på den. Jag är inte en särskilt religiös man, men om jag skulle kalla något för att ”göra Guds verk" så är det definitivt detta, säger Michael Foley till GP och fortsätter:
– Jag tror att det krävs enormt mycket mod att våga älska öppet och leva autentiskt på en plats som Kina, eller till och med i delar av USA för den delen. Så när det händer respekterar jag deras integritet.
Delar av Utah började uppmuntra virtuella bröllop efter att pandemin tvingade många till att stänga ner sina fysiska kontor, och för Foley har de inte varit mindre intima för det.
– Det är några av de mest känslosamma ceremonier jag har haft, sa Foley.
– Ett av paren var en brudgum i Ryssland och en brud i Ukraina. I bakgrunden kunde man höra bomber sprängas.
Har ingen juridisk tyngd i Kina
För det mesta har Foley vigt antingen icke-kinesiska medborgare som bor i Kina, eller par där en person är kinesisk medborgare och den andra inte är kines men bor i Kina. Han har även blivit kontaktad av människor i Filippinerna där samkönade äktenskap också är olagligt.
Onlinetidningen Rest of World uppskattar att cirka 200 kinesiska hbtqi-par gift sig online i Utah sedan 2021, men säger att antalet kan vara högre.
Den kinesiska författaren Zhijun Hu skrev nyligen i en tidning, som ges ut av den ideella organisationen Asia Society, att han och hans man gifte sig i Utah och att de känner till minst 20 andra samkönade par som också gjort det.
Äktenskapen har ingen juridisk tyngd i Kina då samkönade äktenskap fortfarande är olagliga, men paren ser ändå att det betyder mycket att få ett statligt erkännande för sina relationer – även om det inte är deras egna stat.
– Även utan juridisk status i Kina har många homosexuella par berättat för mig att äktenskapet har gjort att deras relationer känns tryggare, säger Hu enligt The Guardian.
Hårdare tag mot hbtqi-rörelser i Kina
Under de senaste åren har de kinesiska myndigheterna i allt högre grad börjat rikta in sig mot hbtqi-rörelser i landet. Allt fler aktivister och organisationer har fått sina onlinekonton nedstängda och arrangörer av Pride-evenemang har kallats in till polisförhör.
Regeringen har också förbjudit skildringar av "feminina män” i media och har infört främjandet av ”manlighet” i skolorna som en del av landets officiella utbildningspolicy.
Shin säger att oppositionen till största delen kommer från regeringen och inte från själva samhället.
– Internet gör att folk får veta att det finns många länder där samkönade äktenskap är lagligt. Många i min generation och ”Gen Z” stöttar det. Även äldre människor pratar om att skulle vara okej med att deras barn eller vänner är homosexuella, säger Shin till The Guardian.
– Jag tror att samhället har mindre fördomar om oss som grupp, och i framtiden hoppas jag att Kina kommer att gradvis börja utveckla sin politik till att skydda hbtqi-gruppers rättigheter.
LÄS OCKSÅ: Nintendo ger samkönade par samma rättigheter som gifta
LÄS OCKSÅ: Ukraina kan legalisera samkönade partnerskap
LÄS OCKSÅ: Första samkönade vigseln i Antarktis
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.