I flera stora städer i Kina har det skett omfattande protester mot regimen över dess censur och hårda covid-policyer. Nu uppger invånare till internationella medier att myndigheterna försöker få fram bevis på var de har befunnit sig i helgen.
I flera stora städer i Kina har det skett omfattande protester mot regimen över dess censur och hårda covid-policyer. Nu uppger invånare till internationella medier att myndigheterna försöker få fram bevis på var de har befunnit sig i helgen. Bild: AP

Kinesiska myndigheter letar upp covid-demonstranter

De kinesiska myndigheterna har inlett utredningar mot några av de demonstranter som samlats vid helgens protester mot de strikta covid-policyerna i landet. Nu uppger kineser att myndigheterna försöker hitta bevis mot demonstranterna.

ANNONS
|

Personer som deltagit i helgens demonstrationer i Kina uppger nu att myndigheterna försöker söka upp dem och kontrollera var de har befunnit sig.

Reuters rapporterar om en demonstrant som fått ett samtal av någon som utgett sig för att vara en polis och som bad personen att komma till polisstationen för att överlämna en skriftlig sammanställning över vad de gjort på söndagskvällen.

I ett annat fall ska en student ha kontaktats av sin skola som frågat om de befunnit sig i området där händelserna utspelat sig och blivit ombedd att lämna en skriftlig redogörelse.

– Vi alla håller på att desperat radera vår chatthistorik, säger en demonstrant från Peking, som bett om att få vara anonym, till Reuters.

ANNONS

– Det är alldeles för många poliser. Polisen kom för att kontrollera en av mina vänners id och förde sedan bort henne. Vi vet inte varför. Några timmar senare släppte de henne.

Poliser ber att få kontrollera mobiler

Under söndagskvällen ska en busslast med demonstranter har förts bort av polisen i Shanghai. I Shanghai och Peking patrullerade polisen på måndagskvällen i områden där några grupper på meddelandetjänsten Telegram hade föreslagit att folk skulle samlas igen. Polisens närvaro gjorde att inga sammankomster ägde rum.

Invånarna säger till Reuters att polisen kontrollerat människors telefoner för att se om de använder sig av VPN-tjänster eller Telegram-appen. För de flesta i Kina är det olagligt att använda VPN och Telegram är blockerat från Kinas nät.

På tisdagen är det en fortsatt stor polisnärvaro i de kinesiska storstäderna Peking och Shanghai.

Det här har hänt

Protesternas katalysator var en brand som inträffade förra veckan i den västra staden Urumqi som enligt myndigheterna dödade 10 personer som var fast i karantän.

Det har även tidigare förekommit protester mot nollcovidpolitiken, men de senaste dagarna har de eskalerat och vidgats till att på vissa håll även innefatta kritik mot själva regimen.

Landets ledarskap fått möta vågor av protester, vars omfattning inte synts till i landet på årtionden, som eldats på av en ilska över landets åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset.

ANNONS

LÄS MER:Kina lättar något på hård covidstrategi

LÄS MER:Tomma ark och sarkasm mot Kinas covidpolitik

LÄS MER:Stor polisnärvaro i kinesiska storstäder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS