Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kinesiska konspirationsteorin – amerikansk bas skapade covid-19

Fort Detrick, en amerikansk militärbas som en gång i tiden var centrum för landets biologiska vapenprogram, anklagas av Kina för att ligga bakom covid-19.
– Om USA verkligen respekterar fakta, så borde de öppna det biologiska labbet vid Fort Detrick, säger Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

En konspirationsteori som beskyller USA för både framställandet och spridningen av covid-19 har fått fart i Kina.

I kinesiska informationskanaler och sociala medier växer nu tron om att Fort Detrick, en militärbas belägen närmare 100 kilometer norr om Washington D.C. där USA tidigare haft sitt biologiska vapenprogram(1943–1969), ligger bakom pandemin.

LÄS MER: Beväpnad man skjuten på amerikansk militärbas

Brittiska BBC skriver att det hela är en del av en desinformationskampanj orkestrerad av landets regim, men det motsägs av kinesiska politiker.

Mediebolaget skriver vidare att det ska ha skett som en motreaktion på den amerikanske presidenten Joe Bidens initiativ till att inleda en utredning för att försöka reda ut hur och var pandemin fick sitt ursprung.

De första bekräftade fallen i slutet av 2019 skedde i den kinesiska provinsen Wuhan och det har även spridits konspirationsteorier kring att viruset skulle ha tillverkats i ett kinesiskt laboratorium i Wuhan.

LÄS MER: Biden kräver rapport om virusets ursprung

Stöds av landets utrikesdepartement

Teorin har även kommunicerats ut via kinesiska populärkultur. Inte minst efter att den regeringsstödda och patriotiska rapgruppen CD Rev släppte låten "Open the Door to Fort Detrick", där man bland annat sjunger:

”Fort Detrick, mer som en häxkittel. Hur många intriger kom från era labb? Hur många döda kroppar hänger med etikettlappar? Vad döljer ni, öppna dörren till Fort Detrick. För transparens är eran favorit. Ok, bra. USA först. Vi vill ha, vi vill ha sanningen”

Teorin har fått draghjälp av Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, som delade CD Revs musikvideo på Twitter i veckan.

Tagits upp tidigare: ”Ge mer transparens”

Det är inte heller första gången som misstanken mot Fort Detrick blossat upp i Kina. I början av året sade Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, på en presskonferens:

– Jag vill poängtera att om USA verkligen respekterar fakta, så borde de öppna det biologiska labbet vid Fort Detrick, ge mer transparens till frågor som dess 200 och fler utländska bio-labb samt bjuda in WHO-experter för att bedriva ursprungsspårning i USA.

Hua Chunying. Bild: Liu Zheng
Hua Chunying. Bild: Liu Zheng

Hittade på schweizisk forskare

Förloppet har dock inte skett utan ifrågasättande från väst.

BBC lyfter fram ett exempel där kinesiska nyhetsmedier i juli månad rapporterade om en schweizisk forskare vid namn Wilson Edwards, som enligt dem ska ha sagt att ”USA är så pass besatta av att attackera Kina gällande frågan om ursprungsspårning att man vägrar öppna ögonen för data och fynd”.

Några dagar efter att nyheten fått spridning gick den schweiziska ambassaden i Kina ut med att det inte fanns någon forskare vid namn Wilson Edwards, samtidigt som man uppmanade till att artiklarna med forskarens namn skulle tas ner.

USA har ännu inte besvarat anklagelserna officiellt.

LÄS MER: Kändisar som spridit konspirationsteorier om covid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.