Kinas utrikesminister Wang Yi och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho när de träffades i Peking i början av april. Arkivbild.
Kinas utrikesminister Wang Yi och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho när de träffades i Peking i början av april. Arkivbild.

Kinesisk minister besöker Nordkorea

Kinas utrikesminister Wang Yi kommer att besöka Nordkorea den här veckan. Han blir den högst uppsatta kinesiska företrädare som har åkt till Nordkorea på många år.

ANNONS
|

Wang Yi kommer att befinna sig i grannlandet på onsdag och torsdag efter att ha blivit inbjuden av sin nordkoreanska motsvarighet Ri Yong-Ho, meddelar det kinesiska utrikesdepartementet.

Ri Yong-Ho besökte Kina i början av april. Det mötet blev av kort efter att Nordkoreas ledare Kim Jung-Un och Kinas president Xi Jinping mötts i Peking.

Kina har stöttat flera FN-sanktioner mot Nordkorea om landets kärnvapenprogram.

Wang Yis besök är ett led i försöken att ytterligare förbättra Kinas band med Nordkorea. Resan blir av bara dagar efter det att Nord- och Sydkoreas ledare möttes i gränsstaden Panmunjom i fredags.

ANNONS

Vid Kim Jong-Uns och Sydkoreas Moon Jae-Ins möte i Panmunjom kom de fram till det gemensamma målet att uppnå en kärnvapenfri koreahalvö. De beslutade även att försöka nå en fredsuppgörelse för kriget som avslutades med en vapenvila 1953.

Kim Jong-Un väntas träffa USA:s president Donald Trump någon gång de närmaste veckorna. Den nordkoreanske diktatorn har även bjudit in Xi Jingping till Pyongyang, men något datum har inte bestämts för besöket.

TT-AFP

ANNONS