Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kinas skräck: Livsfarliga mutationen sprider sig

Människor i karantän, inställda flyg och stängda skolor.
Det är konsekvenserna när fall av den indiska coronamutationen upptäckts i den kinesiska mångmiljonstaden Guangzhou.
– I racet mot viruset måste vi springa fortare än tidigare för att hindra viruset att spridas och bryta infektionskedjan i tid, säger Huang Guanglie, hälsodirektör i Guangzhou, till The Guardian.

Guangdongprovinsen i södra Kina har den senaste veckan dagligen rapporterat in fall av den indiska coronamutationen, inklusive smittade som inte uppvisat symptom. På måndagen rusade dock siffran till 23 fall och 11 på tisdagen. De flesta fallen har upptäckts i provinsens största stad, Guangzhou, med drygt 15 miljoner invånare.

LÄS MER: Mångmiljonstadens drastiska åtgärd – efter nya mutationen

Och enligt lokala myndigheter rör det sig i samtliga fall om den indiska coronamutationen, som av Världshälsoorganisationen, WHO, döpts om till ”Delta”.

I maj klassade WHO den indiska mutationen som ”bekymmersam” eftersom den tycks vara mer smittsam än andra varianter.

Drastiska åtgärder för att stoppa smittan

Från söndagen får endast en person lämna hushållet för att uträtta nödvändiga ärenden och lokala myndigheter har beordrat människor i området Liwan i Guangzhou att isolera sig.

LÄS MER: Misstanken: Wuhanforskare kan ha startat covidspridningen

– I racet mot viruset måste vi springa fortare än tidigare för att hindra viruset att spridas och bryta infektionskedjan i tid, säger Huang Guanglie, hälsodirektör i Guangzhou, till The Guardian.

Dessutom erbjuder nu restauranger i Guangzhou endast take away samtidigt som nöjesetablissemang stängts och gymnasier gått över till onlineundervisning. Även vaccinationer i staden har tillfälligt skjutits upp för att förhindra smittspridning.

Hundratals avgångar från Guangzhous internationella flygplats – som är världens mest trafikerade – har också ställts in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.