Kinas favorit tar över makten i Hongkong

Carrie Lam har utsetts till Hongkongs nya ledare och blir därmed den första kvinnan på posten. Lam var Kinas favoritkandidat, men ogillas starkt av stadens demokratiaktivister, som fruktar att Hongkongs oberoende ska bli än mer kringskuret under hennes styre.

ANNONS
|

- Carrie Lam är en mardröm för Hongkong, säger den 20-årige studentledaren Joshua Wong till nyhetsbyrån Reuters.

Han var en av förgrundsgestalterna i den så kallade Paraplyrevolutionen 2014, där tiotusentals Hongkongbor protesterade mot den kinesiska regimen.

- I teorin ska ledaren fungera som en bro mellan centralregeringen (i Peking) och folket i Hongkong. Men Lam är en lutande bro. Hon kommer bara att säga vad Peking vill och inte reflektera över vad folket vill ha av den kommunistiska regimen, säger Wong.

ANNONS

Protester utanför

Hundratals demonstranter hade samlats utanför den byggnad där omröstningen skedde, med slagord som: "Motsätt er centralregimens utnämning – vi väljer vår egen regering!"

Hongkongs ledare väljs inte av stadens invånare, utan av en kommitté bestående av 1194 delegater, där majoriteten är knutna till Kina. Flera av de demokratiaktivister som valts in i kommittén valde att rösta blankt, i protest mot hur ledaren utses.

- Det är Kinas regering som har gjort urvalet, säger den oppositionella parlamentsledamoten Nathan Law till AFP.

Intelligent men impopulär

59-åriga Lam har tidigare tjänstgjort som den nuvarande ledaren Leung Chun-Yings ställföreträdare, och är liksom sin tidigare chef genuint impopulär bland stadens demokratiaktivister. Inte minst sedan hon under protesterna 2014 fick den otacksamma rollen att offentligt försvara Kinas linje inför demonstranterna.

Hon har i mer än 40 år tjänstgjort i stadens myndigheter och källor i hennes närhet som Reuters talat med beskriver henne som en intelligent och hårt arbetande kvinna, med förmåga att driva igenom kontroversiella politiska förslag.

Balansakt

För Lam väntar nu en komplicerad balansakt, där Hongkongbornas krav på självstyre ska fogas ihop med den kinesiska regimens kontrollbehov.

ANNONS

Demokratiaktivister oroas över Pekings ökande inflytande över sjumiljonersstaden, som sedan Hongkong återlämnades från Storbritannien till Kina 1997 har rätt ett visst självstyre, under principen "ett land, två system".

- Hon har inte något starkt stöd bland människor och hon kommer inte att få någon smekmånad efter valet, säger statsvetaren Ivan Choy till AFP.

TT

Fakta: Hongkong

Hongkong är sedan 1997 ett så kallat speciellt administrativt område i Kina, efter att det lämnats tillbaka från Storbritannien som arrenderat området under 99 år.

Hongkong styrs enligt principen "ett land, två system", under vilken Kina gått med på att ge regionen en hög grad av självständighet och låta den behålla sitt ekonomiska och sociala system under 50 år.

Men Hongkong har aldrig varit fullt demokratiskt, och Peking har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

ANNONS