Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister Jim Mattis på en pressträff efter mötet med en kinesisk delegation i Washington.

Kina uppmanas pressa Nordkorea hårdare

USA uppmanar Kina att sätta mer diplomatisk och ekonomisk press på Nordkorea för att tvinga Pyongyang att överge sitt kärnvapenprogram.

USA:s utrikesminister Rex Tillersons uttalande kommer sedan han och försvarsminister Jim Mattis träffat kinesiska företrädare på besök i Washington, och dagen efter det att president Donald Trump twittrat att han uppskattar president Xi Jinpings försök med Nordkorea men att "det inte har hjälpt".

Onsdagens möte skedde också i skuggan av den amerikanske studenten Otto Warmbiers död, efter 18 månader i nordkoreansk fångenskap.

Tillerson säger att Kina har "diplomatiskt ansvar att sätta mycket större ekonomisk och diplomatisk press på regimen om landet vill undvika en ytterligare upptrappning i regionen".

Från Peking kommer ett uttalande om att landet inte har gett upp hoppet om att påverka Pyongyang och att problemet inte bara är Kinas.

President Trump kommer att göra ett besök i Kina senare i år, enligt Tillerson.

Mattis sade – som svar på en fråga om Trump har förlorat tron på om Kina kan hålla tillbaka Nordkorea – att presidentens tweet visar på den amerikanska "frustrationen" över Pyongyangs upprepade provokationer och att få se "en ung man åka över dit i god hälsa, och, efter en ondskefull handling, komma hem i stort sett död".

Trump själv sade i ett tal i Cedar Rapids, Iowa, att USA "har ett utmärkt förhållande till Kina", enligt Reuters.

- Jag gillar verkligen president Xi, sade Trump också.