Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump på fredagen. Bild: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump på fredagen. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Kina: Trumps utspel är vårdslöst

Hongkong och Kina kommer inte att låta sig hotas av Donald Trumps utspel om Pekings nya riktlinjer. Det säger företrädare för Hongkongs ledning efter det att den amerikanske presidenten hotat att upphäva Hongkongs speciella status gentemot USA.

Trump har gått till verbal attack mot regeringen i Peking och de beslut som den i veckan har fattat om Hongkong, som har en särställning som speciell administrativ region inom Kina.

– Vi kommer att agera för att upphäva Hongkongs favoriserade ställning, sade Trump med hänvisning till amerikansk särbehandling av Hongkong i relation med Folkrepubliken Kina i stort, som varit en förutsättning för Hongkongs möjlighet att vara ett finansiellt centrum globalt.

– Våra åtgärder kommer att vara starka, våra handlingar meningsfulla, sade Trump utan att precisera en tidsplan eller vilka åtgärder som väntar.

"Vi gör rätt"

Men vad USA än beslutar sig för spelar ingen roll, enligt Hongkongs säkerhetsminister.

– Jag tror inte att de kommer att lyckas med några av sina hot, för vi anser att det vi gör är rätt säger John Lee.

Han får medhåll från regionens justitieminister Teresa Cheng, som säger att Trumps utspel är ogrundade.

I Peking skriver den statskontrollerade tidningen Global Times i en första kommentar att Trumps agerande är "vårdslöst och godtyckligt".

"Djupa band"

Över 1 300 amerikanska företag har kontor i Hongkong. Ordföranden för den amerikanska handelskammaren i staden, Tara Joseph, säger i en kommentar att det kommer ta tid för de amerikaner som bor i Hongkong att utvärdera vilka biverkningar Trumps utspel får för dem.

– Många av oss har djupa band till den här staden och med Hongkongborna. Vi älskar Hongkong och det här är en sorgens dag, säger hon.