Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera städer runt om i Kina, bland annat Wuhan, har infört nya nedstängningar efter att flera fall av covid upptäckts i landet.  Bild: AP
Flera städer runt om i Kina, bland annat Wuhan, har infört nya nedstängningar efter att flera fall av covid upptäckts i landet. Bild: AP

Kina stänger ner delar av Wuhan – igen

Coronaviruset som haft hela världen i sitt grepp under pandemin startade för snart tre år sedan i kinesiska Wuhan. Nu har delar av staden, och även andra delar av Kina, stängts ner igen efter ny smittspridning.

I början av 2020 blev Wuhan världskänd som platsen där de första fallen av coronaviruset upptäcktes. Staden, med tolv miljoner invånare, var också den första att drabbas av hårda nedstängningar.

Nu är det den tredje dagen i rad som Kina rapporterat mer än tusen nya covidfall, vilket The Guardian rapporterar.

Eftersom Kina har tillämpat en nolltolerans mot covid innebär det nu att hundratusentals människor drabbas av hårda restriktioner och nedstängningar.

I Wuhan har myndigheterna beordrat mer än 800 000 människor att stanna hemma tills den 30 oktober. Försäljningen av fläsk har även avbrutits i delar av staden efter att myndigheterna uppgett att minst ett covidfall kunnat kopplas till en lokal fläskmarknadskedja.

Flera andra stora städer

Det är inte bara Wuhan som drabbats av nya covidfall. Flera städer runt om i Kina, inklusive storstäder som Datong och Xi’an, har tvingats införa nya restriktioner för att stävja smittan.

I megastaden Kanton har flera stadsdelar stängts då de ansetts vara ”högriskområden” och folk som bor i närområdet tvingas nu att stanna inne.

I Xining har vissa grönsaks- och fruktbutiker stängts ner och satts i karantän efter att man misstänkt att smitta kunnat kopplas till dem, uppger en regeringstjänsteman på onsdagen, enligt The Guardian.

I huvudstaden Peking stängdes nöjesparken Universal Resort ner på onsdagen efter att minst en besökare ska ha testat positivt för covid-19.

LÄS OCKSÅ: Försökte fly jordbävning – hindrades på grund av lockdown

LÄS OCKSÅ: Här flyr kunder i panik efter coronafall på Ikea

LÄS OCKSÅ: 80 000 turister fast i karantän på Kinas Hawaii

LÄS OCKSÅ: Ny virusvariant upptäckt i Kina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.