Det var utanför den filippinska ön Thitu som raketbråten upptäcktes.
Det var utanför den filippinska ön Thitu som raketbråten upptäcktes. Bild: Department of National Defense

Kina anklagas för att ha tvingat till sig raketbråte

Ett bråk har blossat upp mellan Filippinerna och Kina. Kina anklagas för att ha tvingat till sig resterna av en raket som ett filippinskt fartyg bogserade i Sydkinesiska havet, men Kina slår ifrån sig. Båda länderna gör anspråk på delar av havsområdet.

ANNONS
|

Filippinska sjömän upptäckte tidigt på söndagen delar av en raket som flöt omkring i Sydkinesiska havet utanför ön Thitu. Myndigheterna i Filippinerna skickade då ut ett fartyg för att undersöka bråten. Enligt ett uttalande från filippinske viceamiralen Alberto Carlos var de på väg hem med raketdelarna i släptåg när ett kinesiskt fartyg dök upp och blockerade vägen för dem. Detta skedde två gånger innan det kinesiska fartyget sjösatte en gummibåt som åkte ut, kapade bogserlinan och tog med sig raketdelarna, skriver Reuters.

Det är den filippinska versionen. Kina, å andra sidan, slår ifrån sig anklagelserna. Enligt Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, rörde det sig om delar från en kinesisk rymdraket.

ANNONS

– Folk från Filippinerna bärgade och bogserade det flytande föremålet först. Efter att båda sidor hade en vänlig förhandling på platsen så gav de föremålet till oss, säger hon, enligt Reuters.

– Det var inte en situation där vi lurpassade och tog föremålet.

Kamala Harris på statsbesök

Händelsen skedde samtidigt som USA:s vicepresident Kamala Harris anlände för ett besök på Filippinerna. Hon är där för att försöka återuppliva kontakterna mellan USA och Filippinerna, som är en viktig allierad för att motverka Kinas alltmer aggressiva Taiwanpolitik.

Kina gör anspråk på större delen av Sydkinesiska havet, men anspråken har dömts ut av Permanenta skiljedomstolen i Haag. Flera andra länder, inklusive Filippinerna, gör anspråk på delar av havet. Ön Thitu, där händelsen ägde rum, ligger nära Subirevet – en av sju artificiella öar där Kina har installerat luftvärn och andra vapen – och är landets strategiskt viktigaste utpost i Sydkinesiska havet.

Filippinernas utrikesministerium säger i ett uttalande att det kommer genomföra en grundlig undersökning av händelsen.

LÄS MER:Qatar och Kina eniga om gaskontrakt

LÄS MER:Marknaden oroas av nedstängningar i Kina

LÄS MER:Harris mötte Xi Jinping i Bangkok

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS