Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un höll nyårstal.

Kim varnar USA för sanktioner

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un säger i sitt nyårstal att hans löfte om avveckling består – men att han kan överväga att byta strategi gällande kärnvapen om USA inte lättar på sanktionerna mot Nordkorea.

Annat var det för ett år sedan när Kim lovade massproduktion av kärnvapenstridsspetsar och ballistiska robotar. Ett nyårstal som satte punkt för ett år av upprustning i Nordkorea och ett infekterat ordkrig mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Men när ledarna möttes i Singapore i somras skrev de båda under ett gemensamt dokument om total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Sedan dess har det däremot uppstått oenighet länderna emellan om vad avtalet egentligen innebär.

- Om USA inte håller sitt löfte inför hela världen, kan vår enda möjlighet vara att överväga ett nytt sätt att skydda vår suveränitet och våra intressen, säger Kim Jong-Un.

Men Washington vill bibehålla sina påtryckande åtgärder till dess att Nordkorea är "till fullo och verifierat nedrustade", vilket lett till ledarens frustration.

- Han hade uppenbarligen vissa förväntningar på steg som USA skulle ta, säger Kim Hyung-Seok, före detta återföreningsminister i Sydkorea.

Kim Jong-Un tillägger i sitt nyårstal att han är villig att när som helst åter träffa USA:s president Donald Trump.