Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Cyklister passerar en stor tv-skärm i Peking med en sändning från ceremonin där Nordkoreas ledare Kim Jong-Un välkomnades av Kinas president Xi Jinping i Folkets stora sal på tisdagen.

Kim träffar Xi medan USA ställer in övning

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan räkna till två nya glädjeämnen. USA och Sydkorea ställer in en planerad militärövning. Samtidigt gör Kim sitt andra toppmöte med en världsledare på en vecka.

Diktatorn fick ett fullskaligt ceremoniellt mottagande när han anlände till Peking. På bilder från kinesisk stats-tv ses Kinas president Xi Jinping välkomna sin nordkoreanske kollega inför militär hedersvakt i Folkets stora sal.

Under sitt möte diskuterade de både utsikterna för en kärnvapennedrustning på Koreahalvön, samt möjligheterna att utveckla den nordkoreanska ekonomin, enligt det statliga mediebolaget CCTV.

Kim väntas stanna i Peking till och med onsdagen.

- Vi hoppas att detta kan stärka relationen mellan Kina och Nordkorea och stärka vår strategiska kommunikation i arbetet för fred och stabilitet i regionen, säger Geng Shuang, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, på en pressträff.

Stoppar övning

Besöket är Kims tredje i Kina sedan i mars. Men de tidigare två besöken har hållits hemliga tills Kim återvänt hem.

Högst sannolikt diskuterade Xi och Kim denna gång nordkoreanens historiska toppmöte med USA:s president Donald Trump i Singapore i förra veckan.

Där återupprepade Kim löftet att arbeta för en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön, i utbyte mot att Trump förband sig att ge Nordkorea säkerhetsgarantier.

USA och Sydkorea har haft gemensamma militärövningar i decennier, vilket har retat gallfeber på Nordkorea. På en egen presskonferens efter mötet i Singapore preciserade Trump att han var beredd att stoppa "krigsövningarna".

Och nu bekräftar såväl sydkoreanska som amerikanska företrädare att övningen "Freedom Guardian", planerad att hållas i augusti, ställs in.

"Vi samordnar fortfarande ytterligare åtgärder. Det har inte tagits något beslut om framtida krigsövningar", säger USA:s försvarsdepartement Pentagon i ett uttalande. Även Pentagon använder ordet "krigsövningar", vilket är ovanligt i sammanhanget. Den formuleringen är däremot vanlig i nyhetsrapporteringen i nordkoreanska statsmedier.

De mest intensiva övningarna mellan länderna brukar ske under våren. Så skedde även i år, vilket orsakade stora protester från Nordkorea som då hotade ställa in toppmötet med USA.

Förvånade bedömare

Trumps uttalande efter mötet med Kim förvånade bedömare både i USA och de nära allierade Japan och Sydkorea. Sydkorea har varit avvaktande och konstaterat att det kan vara nödvändigt att stoppa militärövningarna för att påskynda samtalen med Nordkorea.

Japan lutar sig mot sin allians med USA för sin nationella säkerhet, eftersom landet sedan andra världskriget inte har någon militär i traditionell mening. Japan vidhåller i ett uttalande på tisdagen att deras planerade övningar med USA kommer att fortsätta som tidigare.

Vid presskonferensen i Singapore beskrev Trump övningarna som "provocerande", vilket flera kritiker ser som att han accepterat Kims syn på saken. Många bedömare menar att han gett åtskilliga eftergifter till Nordkorea utan några egentliga garantier om kärnvapennedrustning från nordkoreanskt håll.