Livvakter omger den bil Nordkoreas diktator Kim Jong-Un färdas i vid nordkoreanska ambassaden i Hanoi.
Livvakter omger den bil Nordkoreas diktator Kim Jong-Un färdas i vid nordkoreanska ambassaden i Hanoi.

Kim tog tåg och bil till toppmötet i Hanoi

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tog tåget och USA:s president Donald Trump är på väg med flyg till veckans haussade toppmöte. Under stort säkerhetspådrag har den nordkoreanska delegationen anlänt till Hanoi, där ledarna ska fortsätta prata kärnvapennedrustning.

ANNONS
|

Kims gröna specialtåg rullade in på Dong Dangs station nära kinesiska gränsen, efter en 400 mil lång färd från Pyongyang genom Kina. Flankerad av en grupp livvakter klev den nordkoreanske diktatorn av tåget och möttes av en röd matta, en hedersvakt och nordkoreanska flaggor. I delegationen syntes bland andra hans syster och rådgivare Kim Yo-Jong.

- Det var så spännande när vi blev tillsagda att stå redo för tågets ankomst. Vi såg ledaren på håll. Jag är så glad, det är svårt att beskriva, säger vietnamesen Hoang Thi Thuy, en representant från lokala myndigheter.

ANNONS

Från Dong Dang till Hanoi åkte Kim bil, och drygt tio livvakter sågs jogga en kort stund bredvid bilen innan den ökade farten. Vägarna kantades av nyfikna, och det viftades med amerikanska och nordkoreanska flaggor när den delegationen åkte förbi men bevakningen var samtidigt skarp under den två timmar långa färden till hotell Melia i Hanoi.

Möts onsdag-torsdag

Några timmar senare besökte Kim den nordkoreanska ambassaden.

Trump och Kim träffades första gången i Singapore i juni, vilket ledde till en vagt formulerad uppgörelse om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Förhoppningen från många håll är att ett andra möte ska ge fler konkreta detaljer om hur Nordkorea ska montera ned sitt kärnvapenprogram.

Trump tar presidentplanet från USA, och väntas vara framme i Hanoi sent på tisdagskvällen lokal tid. De båda ledarna kommer att träffas kort på tu man hand på onsdagskvällen vilket följs av en middag där de åtföljs av två rådgivare och tolkar, säger Vita husets presstalesperson Sarah Sanders. Därefter följer ett möte även på torsdagen.

Politisk teater

Trump twittrar att han ser fram emot ett produktivt möte.

Relationen mellan de två har förändrats dramatiskt, från förolämpningar och hot till mjukare tongångar och ett faktiskt möte i Singapore. Men det mötet har avfärdats av experter som en politisk teater, som inte ledde framåt.

ANNONS

- Den viktigaste och mest brådskande uppgiften för dem är att komma överens om vad en nedrustning egentligen innebär, säger forskaren Gi-Wook Shin till Reuters.

- Tvetydigheten och det oklara kring termen ökar bara skepticismen kring vad USA och Nordkorea egentligen ska åta sig att göra.

Mjukare retorik

Få detaljer om hur Hanoi-mötet ska avlöpa har släppts. Det har inför mötet framstått som att Trump vill ge en mindre hård bild av USA:s krav på Nordkorea.

- Jag har ingen brådska. Jag vill inte stressa någon, sade Trump kort före avresan till Hanoi.

- Jag vill bara inte se några tester. Så länge det inte blir några tester är vi glada.

ANNONS

Samtidigt kommer kritik från Amnesty International för att Trump blundar för människorättsbrott i det slutna Nordkorea för att vinna Kims gillande.

"Hans tystnad kring de allvarliga brott som begås mot de mänskliga rättigheterna är öronbedövande", skriver organisationen.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Det slutna Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53. Länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält för de cirka 25 miljoner invånarna.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt människorättsorganisationen Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Nordkorea är samtidigt en kärnvapenstat och ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar. Enligt FN:s resolutioner får landet inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Upprepade brott mot dessa resolutioner har lett till att landet utsatts för mycket omfattande sanktioner.

Källor: Landguiden, NE med flera

ANNONS