Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In omfamnar varandra.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kim och Moon lovar fred och nedrustning

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In har undertecknat ett uttalande om att försöka uppnå fullständig fred mellan länderna och sträva efter total kärnvapennedrustning.

De båda ledarna omfamnade leende varandra efter att ha skrivit under sitt historiska uttalande, där de förklarar att "det kommer inte längre att råda krig på Koreahalvön". Länderna kommer under året att arbeta tillsammans med USA och Kina för att slutligen lyckas ersätta stilleståndsavtalet från 1953 med ett officiellt fredsavtal, skriver de i uttalandet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kim Jong-Un och Moon Jae-In har också enats om att arbeta tillsammans för nedrustning med målet att nå "en kärnvapenfri Koreahalvö".

Moon ska också besöka Nordkoreas huvudstad Pyongyang senare i år och ledarna ska börja hålla regelbundna möten och telefonsamtal. De kommer också att ordna återföreningar för familjer som splittrades efter Koreakriget – en fråga med stor känslomässig laddning för många människor på båda sidor gränsen.

Kan komma prövningar

Under ledarnas gemensamma presskonferens försäkrade Kim att han kommer att se till att överenskommelsen upprätthålls. Nord- och Sydkorea kommer att hålla nära kontakt för att säkerställa att inte uppgörelsen, som tidigare, bryter samman, enligt Kim.

- Det kan komma bakslag, prövningar och frustration längs vår väg, men en seger kan inte uppnås utan smärta, sade Kim.

Tidigare under dagen planterade ledarna ett träd på den hårt bevakade gränsen mellan länderna. Trädet ska symbolisera fred och välstånd och är planterat i jord från båda länderna och vattnat med vatten från båda.

Inbjudan till Blå huset

I vanliga fall är stämningen mycket bister längs det som kallas världens hårdast bevakade gräns. Men efter ett år av krigiska tongångar mellan Nordkorea, Sydkorea och USA är de nu desto mer gemytliga.

- Vi kan visa er ännu finare utsikt om ni kommer till Blå huset (presidentkansliet i Sydkoreas huvudstad Seoul), sade Moon till sin nordkoreanske gäst när de tittade ut över det soliga och för tillfället fridfulla gränslandskapet i den befästa byn Panmunjom.

- Jaså? utbrast Kim.

- Jag kan komma till Blå huset när som helst, om ni bjuder in mig, sade han, enligt en sydkoreansk tjänstemans referat för medier på plats.

- Gränsen är inte så hög, ska Kim också ha sagt om den gjutna tröskel som markerar stilleståndslinjen.

- Kanske kan den försvinna om många människor går över den?

"Ny era"

Inne vid det ovala förhandlingsbordet sade Kim, i mer formell ton, att detta är "startsignalen" för "en ny era". Men han verkade också medveten om att tongångarna varit liknande under politiska töväder då hans far hade makten, bara för att snabbt falla tillbaka i fientlig krigsretorik.

- I dag bör vi – snarare än att, som tidigare, ta fram saker som vi inte kan utföra – få bra resultat genom att tala öppet om aktuella frågor, frågor av intresse, sade Kim.

Det ovala mötesbordet rapporteras mäta 2 018 millimeter tvärsöver, för att markera året för det historiska mötet.

Vid de två toppmöten länderna hade 2000 och 2007, då Kim Jong-Uns far Kim Jong-Il tog emot Sydkoreas dåvarande ledare i Pyongyang, slutade mötena med hoppfulla tongångar om fred och återförening – men därefter har kapprustningen fortsatt.

Röd matta

Moons företrädare har alltså flera gånger varit på den norra sidan gränsen, men detta är första gången sedan Koreas delning på 1950-talet som Nordkoreas ledare satt sin fot i syd.

En kort parad uppträdde för de två delegationerna, innan Moon och Kim sida vid sida gick uppför röda mattan in i fredshuset, en stor byggnad på södra sidan.

Sydkoreansk tv direktsände Moons hela färdväg från centrala Seoul till Panmunjom, en i och för sig ganska blygsam sträcka på mindre än fem mil.

På den norra sidan fick Kim färdas längre, bilvägen är det drygt 15 mil från Pyongyang till gränsen.

Det finns också räls hela vägen mellan de två huvudstäderna, för tillfället avklippt vid gränsen. Men de nordkoreanska ledarna brukar föredra järnväg, så om inbjudan kommer skulle Kim alltså kunna ta tåget ner till det sydkoreanska presidentpalatset Blå huset.

Sent på kvällen koreansk tid lämnade Kim sina sydkoreanska värdar ackompanjerad av pampig musik, Han vinkade genom ut genom den svarta limousinens fönster innan bilen rullade över den välbevakade gränsen mot Nordkorea. Därefter lämnade kollegan Moon fredshuset i sin limousin i riktning mot huvudstaden Seoul efter det historiska mötet.