Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu, till höger, och Israels utrikesminister Yair Lapid under en pressträff.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu, till höger, och Israels utrikesminister Yair Lapid under en pressträff. Bild: AP Photo / Burhan Ozbilici

Kidnappning av israeler i Turkiet avbröts

Medlemmar i iranska underrättelsetjänsten planerade att kidnappa israeliska diplomater och turister i Istanbul, enligt underrättelserapporter. Två av målen uppges ha varit den tidigare israeliska ambassadören och hans fru. Men operationen avbröts och tio misstänkta personer har gripits.

ANNONS

På torsdagen avslöjade den turkiska underrättelsetjänsten att man lyckats avvärja ett attackförsök i Istanbul. Det ska ha inträffat i fredags, rapporterar The Jerusalem Post.

Medlemmar i den iranska underrättelsetjänsten ska enligt underrättelserapporter ha planerat att kidnappa diplomater och turister i Istanbul. Två av målen uppges ha varit den tidigare israeliska ambassadören och hans fru som bodde på ett hotell i staden.

I fredags grep lokal polis och turkisk underrättelsetjänst uppemot tio misstänkta personer på olika platser runt om i Istanbul.

Medlemmar i revolutionsgardet och iranska underrättelsetjänstmedlemmar ska ha utgett sig för att vara studenter, affärsmän och turister. Turkiet ska ha uppgett att Mossad lokaliserat de israeler som var målet för attacken och satt dem på ett privatplan tillbaka till Israel.

ANNONS

På grund av den senaste tidens ökade spänningar mellan Iran och Israel har landets utrikesminister Yair Lapid tidigare uppmanat israeler i Turkiet att ”lämna landet så snart som möjligt”. Uppmaningen grundar sig i hot om att iranska agenter aktivt planerar att döda eller bortföra israeler i Istanbul.

”Misslyckade försök”

Israels premiärminister Naftali Bennett hyllade operationen som gjordes i samarbete mellan Mossad och turkiska myndigheter.

Vid en pressträff förra veckan sa han att det operativa arbetet med de turkiska säkerhetsstyrkorna ”har burit frukt”.

– De senaste dagarna har Israel och Turkiet gemensamt stoppat ett antal terroristförsök och många terrorister greps på turkisk mark, sa han.

Under torsdagen rapporterade även Irans statliga tv-kanal att chefen för revolutionsgardets underrättelsetjänst, Hossein Taeb, avskedats. Anledningen ska vara hans misslyckade försök att utföra operationer mot israeler i Turkiet.

UD avråder resor till Iran

Med anledning av säkerhetsläget gick Utrikesdepartementet, UD, på torsdagen också ut och avrådde från alla resor till Iran.

De skriver:

”UD har den 23 juni 2022 beslutat att ändra avrådan för Iran.

Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Iran.

Avrådan gäller tills vidare.”

I en artikel som publicerades på GP tidigare under torsdagen skrev Klara Höök, presskommunikatör på UD, att avrådan utfärdas för att betona de risker som finns med att resa till Iran just nu, mot bakgrund av läget och kommande högsäsong för resor.

ANNONS

LÄS MER:Fler än 100 personer har avrättats i Iran i år

LÄS MER:Nyval på gång i Israel – regeringen upplöses

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS