Kidnappare har hört av sig till Anne-Elisabeth Hagens familj

Miljardärshustrun Anne-Elisabeth Hagen har varit i försvunnen i tolv veckor. Nu har familjen fått ett nytt budskap från de misstänkta kidnapparna.
– Vi upplever det som ett tydligt tecken på att Anne-Elisabeth är i livet, säger familjens advokat Svein Holden.

ANNONS
|
Anne-Elisabeth Hagen, 68, misstänks ha kidnappats vid sitt hem utanför Oslo den 31 oktober 2018
Anne-Elisabeth Hagen, 68, misstänks ha kidnappats vid sitt hem utanför Oslo den 31 oktober 2018 Bild: Polisen

Den 68-åriga kvinnan försvann från sitt hem utanför Oslo den 31 oktober och har sedan dess varit spårlöst försvunnen.

Polisens misstanke är att hon blev överfallen och kidnappad i sitt hem. Efter att ha hållit försvinnandet hemligt i över två månader gick polisen den 9 januari ut med uppgifterna om att man misstänker att kvinnan har blivit kidnappad.

LÄS MER:Hustru till norsk miljardär misstänks vara kidnappad

Har krävt 9 miljoner euro

I samband med försvinnandet ska dokument enligt norska medier ha lämnats kvar i familjen Hagens bostad med krav på att en lösensumma motsvarande nio miljoner euro betalas i form av kryptovalutan monero för att kvinnan skulle släppas fri.

Miljardärshustrun misstänkt ha kidnappats utanför sitt hem utanför Oslo. Samma dag som polisen offentliggjorde misstankarna den 9 januari genomfördes tekniska undersökningar vid bostaden.
Miljardärshustrun misstänkt ha kidnappats utanför sitt hem utanför Oslo. Samma dag som polisen offentliggjorde misstankarna den 9 januari genomfördes tekniska undersökningar vid bostaden. Bild: Bild: Ole Berg-Rusten/NTB-Scanpix/TT

Sedan kvinnan försvann har de misstänkta kidnapparna inte lämnat några bevis på att Anne-Elisabeth Hagen fortfarande är i livet. I samband med en presskonferens den 9 januari vädjade familjens advokat Svein Holden om att kidnapparna skulle höra av sig, för att en process skulle kunna inledas för att få kvinnan fri.

ANNONS

Under en ny presskonferens under torsdagen meddelade Svein Holden att familjen Hagen nu har mottagit ett nytt budskap från personerna som tros hålla den 68-åriga kvinnan fången.

Budskapet ska ha meddelats den 16 januari via en digital plattform som de misstänkta gärningsmännen tidigare ska ha använt för att kontakta familjen. Under presskonferensen riktade sig advokaten direkt till kidnapparna genom att berätta att familjen vill etablera en annan typ av kontakt med gärningsmännen då den digitala plattformen upplevs som svår att kommunicera via.

Inga bevis på att kvinnan lever

Enligt advokaten Svein Holden innehöll kidnapparnas senaste budskap inga bevis på att Anne-Elisabeth Hagen är vid liv eller att personerna som har hört av sig håller kvinnan fången. Familjen ser ändå positivt på meddelandet.

– Vi upplever det som ett tydligt tecken på att Anne-Elisabeth är vid liv och att familjen kan få tillbaka henne, säger Svein Holden.

Polisen har tidigare rekommenderat familjen att inte tillmötesgå de misstänkta gärningsmännens krav på att betala en lösensumma. När det misstänkta människorovet blev offentligt den 9 januari meddelade Svein Holden att familjen fram tills det datumet hade valt att följa rekommendationen.

Polisen har tidigare gått ut med övervakningsbilder som visar hur tre personer rör sig utanför den försvunna kvinnans make, Tom Hagens, arbetsplats, under förmiddagen den 31 oktober.

ANNONS

Dykare sökte efter spår

Personerna som syns på bilderna är enligt polisen att betrakta som eventuella vittnen som utredarna vill få kontakt med.

Under onsdagen genomförde polisen även dykningar i en sjö i närheten av familjen Hagens hem i Fjellhammar utanför Oslo.

Enligt polisen sökte man inte efter en död person, utan dykningarna ska ha genomförts för att kunna säkra eventuella bevis i kidnappningsärendet.

Anne-Elisabeth Hagens make Tom Hagen är en av Norges rikaste män. Han har bland annat grundat bolaget Elkraft och uppges vara god för omkring 1,7 miljarder kronor.

Under torsdagens presskonferens vädjade familjens advokat om bevis från kidnapparna på att den försvunna kvinnan fortfarande lever.

– Vi vill ha ett livstecken från Anne-Elisabeth, sa Svein Holden som höll sin presskonferens på både norska och engelska.

ANNONS