Serafim Vunda, 18, som kidnappades av den angolanska Unita-gerillan när han var åtta år, har kommit hem. Mamma Helena Azevedo är lycklig.
Serafim Vunda, 18, som kidnappades av den angolanska Unita-gerillan när han var åtta år, har kommit hem. Mamma Helena Azevedo är lycklig.

Kidnappad son hemma efter 10 år

ANNONS
|

"Det är min bror, det är min bror", sade Serafim Vunda, 18, när han kommit fram till Mussende och tittade ut genom bilrutan, skriver AFP.

Helena Azevedo, 43, hade nästan gett upp hoppet om att få se sin son.Hennes man hade dödats och strax därefter kidnappades Serafim tillsammans med tjugo andra barn.

Kramade mamma

Helena Azevedo fruktade att hennes son var död.

- Det här är stunden jag väntat på. Det har gått många år, men nu är min son här, sade Helena Azevedo.

Serafim Vunda kramade om sin mamma, morbror, mormor och fem systrar och bröder och berättade kortfattat om tiden hos Unita-gerillan i norra Angola.

ANNONS

- Vi var tvungna att lyda dem, annars blev vi slagna.

Han sade att det var ont om mat och att flickorna var tvungna att vara med soldaterna så fort de kom i puberteten. Och att några av flickorna blev med barn.

Tiotusentals barn blev likt Serafim Vunda tvingade in i inbördeskriget. De skildes från sina föräldrar, många dog.

Sov på bara marken

Serafim bar gerillans vapen, tvingades sova på bara marken och fick överleva på det han kunde hitta.

När Unita-ledaren Jonas Savimbi dödades 2002 upphörde Angolas 27-åriga inbördeskrig.

Den då tioårige Serafim började sin vandring till hemmet i norra Angola. Men han kunde inte hitta sin familj, som efter krigets slut flyttat till hembyn Mussende.

Serafim togs om hand av en fostermamma i staden Negage.

Den nya familjen odlade majs och sötpotatis och han hjälpte till på fälten.

Serafim började leta efter sin mamma sedan en volontär från Röda korset kommit till Negage. Eftersom Helena Azevedo tidigare sökt sin son kunde de till slut få kontakt. Hon sände ett meddelande till Serafim och bad honom komma hem.

Och några månader sedan var så sonen hemma igen.

Några månaders skolgång

I det långa inbördeskriget förstördes eller övergavs nästan alla skolor och barnen berövades sin skolgång. Sammanlagt har Serafim bara gått några månader i skolan.

ANNONS

Det råder fortfarande brist på skolbyggnader, utbildade lärare och skolmaterial. Men regeringen vill satsa på utbildning och genom en överenskommelse mellan regeringen, EU och Unicef bestämdes i dagarna att närmare 9000 lärare ska utbildas för att ge barn bra undervisning redan från första klass.

Serafim Vunda är nu en av de sista som återförenas med sin familj genom Röda korsets försorg, skriver AFP.

Även om det fortfarande finns splittrade familjer stänger organisationen efter 34 år ner sin verksamhet och låter den angolanska staten ta vid.

Bakgrund

José Eduardo dos Santos
Jonas Savimbi

Källor:

Yta:

Huvudstad:

Antal invånare:

Statschef:

Regeringschef:

BNP per invånare:

ANNONS